Büyüme rakamlarının yüksekliği dövize moral verecek

Döviz kuru enflasyon verileri nedeniyle yükselmeye devam ediyor. Uzmanlara göre önümüzdeki günlerde açıklanacak büyüme rakamları moral olsa da yurt içi ve bölgede yaşanabilecek olaylara göre yükseliş devam edebilir.
Büyüme rakamlarının yüksekliği dövize moral verecek

Dolar, EURO ve altın fiyatları en yüksek dönemini yaşıyor.  Dolar 3. 87 lira, EURO 4.56 lira, 24 ayar altının gram fiyatı ise 159 lira civarında seyrediyor. Önümüzdeki günlerde açıklanacak büyüme rakamları moral olsa da yurt içi ve bölgede yaşanabilecek olaylara göre yükseliş devam edebilir. Beklenti ise hükümetin enflasyonla ilgili gerekli adımları atması yönünde.

BÜYÜME RAKAMLARI MORAL VEREBİLİR

Şu anda 3.87 lira olan doların yıl sonunda 4 liraya yaklaşabileceğini  ifade eden Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ay, “Merkez Bankası dolardaki yılsonu beklentisini 3.86 lira olarak yaptı. Bundan sonra 3.86’ın aşağısına zaman zaman iner ama uzun soluklu olmaz. Önümüzdeki dönemde ülkemizde iki tane seçim olacak. Önümüzdeki günlerde açıklanacak olan büyüme rakamları moral verebilir ama bunun etkisi de kısa olur. Yüksek bir büyüme bekleniyor. Kur fiyatlarında bunlarında etkisi olacaktır” diye konuştu.

10-1-2-018.jpg

BÖLGESEL DURUMLARDA ETKİLİ

Türkiye’nin biraz zorlu bir viraja girdiğini ifade eden Ay, “Önümüzdeki dönemde dolar kurundaki oynamalarla ilgili birincisi yurt içi piyasadan kaynaklanan riskler var.  Çünkü seçim ekonomisine girilecek ve ister istemez de bunun etkisi olacak. Dünyada ülkelerde dışa karşı ciddi manada duvar örme durumu var. Çok rahat bir şekilde her tarafa ihracat yapma şansımız olmayabilir. Ülkeler kendi sınırlarını koruyorlar.  İhracat ve ithalat yaptığımız ülkelerdeki büyüme trendlerimiz de bunda etkili olacak.  Ciddi manada bölgesel problemlerimiz var. Mesela Suriye ve Irak ile ilgili çözülmemiş problemler var. Bunlarda yansıyacak. Suudi Arabistan mevzu bölgesel dengeleri ciddi manada etkileyecek belki de değiştirecek bir durum” şeklinde konuştu.

‘DOLAR DAHA DA YÜKSELEBİLİR’

Geçtiğimiz günlere göre kur fiyatlarında biraz düşme olduğunu ifade eden Melik Döviz satış temsilcisi Mevlüt Pınarbaşı ise “Hükümetimiz bu noktada atması gereken adımları atıyor. Buna paralel olarak da enflasyonun düşmesini bekliyoruz. Enflasyonun yüksek olmasından dolayı kur fiyatlarının yüksek olduğunu düşünüyoruz. Büyüme rakamları çift haneli bekleniyor. Ama enflasyonda çift haneli olduğunda bu büyümenin bize ekstra bir faydasının olmayacağını düşünüyorum. Enflasyonu düşürme adına atılacak adımların kura da yansır. Eğer gerekli adımlar atılmazsa dolarda 3.91’leri gördük daha da yükselebilir. Bu sadece enflasyon ve büyüme rakamlarından ziyade bölgemizdeki meydana gelen olaylarda önemli yer tutuyor” dedi.

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER