ByLock'tan 'emniyetteki direnci kırın' mesajı

Balıkesir'de FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan bir komiser yardımcısının, 15 Temmuz gecesi kendilerine "emniyetteki direnci kırmaya çalışın" diye mesajlar geldiği ve hemen sildiğini anlattığı öğrenildi.
ByLock'tan 'emniyetteki direnci kırın' mesajı

Balıkesir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan ve 3 yıldır şifreli mesajlaşma sistemi Bylock'u kullandığını itiraf eden bir komiser yardımcısı, 15 Temmuz gecesi kendilerine "emniyetteki direnci kırmaya çalışın" diye mesajlar geldiğini anlattı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Cumhuriyet Başsavcılığınca "Balıkesir emniyetinde FETÖ yapılanması"na yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan 9 komiser yardımcısı, kendilerine verilen sorular sayesinde sınavda başarılı olduklarını itiraf etti.

Yapılan araştırmalarla bu kişilerin, daha önce girdikleri 3 sınavdan 40-63 arası puanlar aldıkları, soruların kendilerine verilmesinden sonra 90 ve üzeri puanlara ulaştıkları tespit edildi.

Bu kişilerin dörder beşerli gruplara ayrıldıkları ve yapılan toplantılarda "emniyet imamları" tarafından kendilerine komiserlik sınavı sorularının verildiği ortaya çıktı.

Vicdanen rahatsız olan polisler ihbar etti

Yürütülen soruşturma kapsamında, bu komiser yardımcılarına vicdanen rahatsız olan ve geceleri uyku bile uyuyamadığını söyleyerek ihbar ve itiraflarda bulunan polis memurları sayesinde ulaşıldığı öğrenildi.

O dönemlerde soruların kendilerine de verildiğini anlatan itirafçı polis memurlarının, sınav sırasında bu durumu kendilerine yakıştırmadıkları için bilerek yanlış yaptıkları ve 20-30 puan aldıklarından komiser yardımcısı olamadıkları bildirildi.

Sınavdan bir yıl sonra, soruları alarak komiser yardımcısı olanların bir sohbet ortamına çağrıldıkları ve kendilerinin "unutmayın bizim sayemizde kazandınız aklınızın köşesinde dursun" diye uyarıldığı, itiraf ve alınan ifadelerle ortaya çıktı.

Tutuklananlar arasında bulunan ve yaşadıklarını itiraf eden komiser yardımcısı C.G'nin, 3 yıldır şifreli mesajlaşma sistemi olan ByLock kullandığı öğrenildi. Söz konusu polisin, 15 Temmuz gecesinde Bylock'tan "emniyetteki direnci kırmaya çalışın" diye mesajlar geldiğini ve hemen sildiğini itiraf ettiği öğrenildi.

"Balıkesir emniyetinde FETÖ yapılanması"na yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, Balıkesir merkezli Eskişehir, İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır ve Tokat'ta, 20 Eylül'de düzenlenen operasyonda önemli bölümü komiser yardımcısı olan 31 kişi yakalanmıştı.

Balıkesir'de adliyeye sevk edilen 27 kişiden 19'u tutuklanmış, yakalananlardan 4'ü ise bulundukları illerde aynı suç kapsamında yürütülen soruşturma çerçevesinde cezaevine gönderilmişti.