C vitamini deposu: Kuşburnu

Kuşburnunun tüm bölgelerden toplanabilir bir bitki olduğunu belirten Mehmet Pıçak, “Kuşburnunun en büyük özelliği C vitamini açısından maksimum seviyededir. Yani bir su bardağı kuşburnu çayı bir günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamaya yetecektir” dedi.
C vitamini deposu: Kuşburnu

Kuşburnu bitkisinin Anadolu’da Kuşburnu, İtburnu, kırmızı meyve ve kırmızı dene olarak bilindiğini aktaran Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Mehmet Pıçak, “Kuşburnu birçok bölgede yetişen güzel bir bitkidir. Tohumlarını meyve içerisinde barındıran bir bitki olması nedeniyle meyvesi kullanılmaktadır. Meyve kısmını biraz toplaması güçtür. Dikenli bir çalı formunda, bir bitki olduğu için çalı formunda da diyebiliriz. 2 metreye kadar uzayabilen bir bitki türüdür kuşburnu. Kuşburnunun en büyük özelliği C vitamini açısından maksimum seviyededir. Yani bir su bardağı kuşburnu çayı belki bir günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamaya yetecektir. Kuşburnu tüm bölgelerden toplanabilir” diye konuştu.

mehmet-picak.jpg

“DEMLEME OLMAMASI GEREKİYOR”

Kuşburnunun güneşte kurutulmaması gerektiğine dikkat çeken Pıçak, “Gölgede kurutulmuş kuşburnu kaynamakta olan suyun içerisinde kaynatılarak kullanılma yöntemine sahiptir. Kullanma yöntemi bu şekildedir. Demleme olmaması gerekiyor ve bir kez kullandığınız kuşburnu bitkisini bir kez daha kullanmamanız gerekiyor. Tabi kuşburnu içeriği iç kısmı kapalı olduğu için şöyle bir tavsiyede bulunmakta yarar var. Kuşburnunu hafif havan tarzı bir malzemede dövdükten sonra kaynamakta olan su içerisine atıp kaynatmamız gerekiyor. 1 lt kaynamakta olan suya en az 100gr kuşburnu atılarak 20 dakika kadar kaynatılır sonra süzülerek, içerisine bal ile tatlandırarak şifa vesilesi olması nedeniyle kullanılabilir” şeklinde konuştu.

8-1-1-052.jpg

“ÖDEM ATICI ETKİSİ VAR”

Kuşburnunun sağlık açısından birçok faydası olduğuna dikkat çeken Pıçak, “Kuşburnu sağlığımıza olan faydalarının yanı sıra cildimize de faydalar sağlayabiliyor. Kuşburnunun faydalarını sıralayacak olursak; Kuşburnu C vitamini kaynağı olarak bilinir.  C vitamini sayesinde bağışıklık güçlendirici etkisi olması birçok sağlık sorununu da engellemektedir.  Kuşburnunun ödem atıcı etkisi vardır. Kuşburnu bitkisinin aynı zamanda idrar söktürücü etkisi de bulunmaktadır. Bu sayede vücutta biriken ödemin atılmasını sağlayarak, şişkinliğe engel olur. Ayrıca kuşburnu, kuru bir halde çay olarak içilirse özellikle çocuklardaki öksürüğün tedavisine yardımcı olur. Kuşburnunun öksürüğü iyileştirici etkisi yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda da kanıtlanmıştır” ifadelerini kullandı. •YİĞİT BERKAY ÇOPUR