Çamur ustasının toprak sevdası

El sanatlarıyla ünlü Nevşehir'in Avanos ilçesinde yaşayan 77 yaşındaki Yaşar Davarcı, çanak ustalarının kullanması için yarım asrı aşkın süredir çamur üretiyor.
Çamur ustasının toprak sevdası

Nevşehir'in Avanos ilçesinde her sabah çanak atölyelerinin bulunduğu sanayi sitesine bisikletiyle gelen 77 yaşındaki Yaşar Davarcı, ilerleyen yaşına rağmen kolları sıvayıp toprak elemeye başlıyor. 

Çanak yapımında kullanılan toprağı çeşitlerine ayırmak için saatlerce kürek sallayan Davarcı, elekten geçenleri ince, gevşek ve kumlu olarak tasnif ediyor.

Öbek öbek ayırdığı toprağı daha sonra "çukur" adı verilen havuza tenekelerle taşıyan Davarcı, suyla karıştırarak yoğurmaya başlıyor.

Yaklaşık 2 saat boyunca çukurdaki toprağı elleriyle yoğuran çamur ustası, macun kıvamına gelinceye kadar su ve toprak ilave ederek ter döküyor.

Daha sonra onlarca kilo çamuru havuzdan çıkararak küçük ebatlara ayıran Davarcı, bir çeşit merdaneyi andıran silindirden geçirerek incelettiği çamuru, rulo halinde çanak ustalarının kullanımı için hazır hale getiriyor.