Çanakkale Kara Savaşları'nın 103. yıl dönümü

Yeni Zelanda'nın Ankara Büyükelçisi Hinton:- "Türkiye'ye geleli yalnızca bir ay oldu. Ancak burada şimdiden kendimi evimde gibi dostlarımın arasında ve rahat hissediyorum"- "(Türkler) 100 yıldan fazla bir süredir, silahlı kuvvetlerimizin ve bu uzun sefere
Çanakkale Kara Savaşları'nın 103. yıl dönümü

ÇANAKKALE (AA) - Yeni Zelanda'nın Ankara Büyükelçisi Wendy Jane Hinton, "Türkiye'ye geleli yalnızca bir ay oldu. Ancak burada şimdiden kendimi evimde gibi dostlarımın arasında ve rahat hissediyorum." dedi.

Hinton, Çanakkale Kara Savaşları'nın 103. yıl dönümü dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'ndaki Conk Bayırı Yeni Zelanda Anıtı'nda düzenlenen törende konuştu.

Conkbayırı'ndaki Yeni Zelanda Ulusal Töreni'nde katılımcıları ağırlamanın, kendisi için büyük ayrıcalık olduğunu söyleyen Hinton, "Türkiye'ye geleli yalnızca bir ay oldu. Ancak burada şimdiden kendimi evimde gibi, dostlarımın arasında ve rahat hissediyorum." ifadelerini kullandı.

Hinton, her yıl birçok Yeni Zelandalı ve Avustralyalı'nın da anma törenlerine katılmak için bu uzun yolculuğa çıktıklarında kendisiyle aynı hisleri paylaştıklarını anlamanın zor olmadığını kaydederek, "Ulusların arasında böylesine bir duygudaşlık nadir görülen bir şeydir. Bu gerçek bir hazine ya da Maori dilinde adlandırdığımız gibi, bir taonga." diye konuştu.

Bu hazinenin özünde Türkiye devletinin ve halkının yüce gönüllü ruhunun var olduğuna dikkati çeken Hinton, "100 yıldan fazla bir süredir, silahlı kuvvetlerimizin ve bu uzun sefere dahil olmuş herkesin yaptığı fedakarlıkları ve hizmeti anmamız için bizi bu savaş alanlarında ağırlıyorlar. Asla 'hayır' demediler ve bizim için bu paha biçilemez bir hediye." değerlendirmesinde bulundu.

Bugün bu özel yerde, dostluk ve barış ruhunun her yanı sardığını ifade eden Hinton, "Böylesi bir mirası gerçekten onurlandırabilmek için bu, üzerinde düşünülmesi ve yaşamlarımızda ileriye taşınması gereken bir şey." dedi.

Hinton, anmalarda kendisine eşlik eden oğlu Guy'un Wellington'dan, Taipei ve Cenevre'ye kadar dünyanın her köşesinde Anzak Günü törenlerine katılarak büyüdüğünü belirtti.

Oğlu Guy'un şimdi de Türkiye'deki anmalara iştirak ettiğini söyleyen Yeni Zelandalı Büyükelçi, şunları kaydetti:

"(Oğlum Guy) 25 Nisan 1915'te Anzak Koyu'na çıkan Auckland Piyade Taburu'ndan, Seddülbahir Cephesi'nde ağır yaralandığı halde tıbbi olarak tahliye edilmeden savaşa dönen büyük amcası Walter John Baskiville'in bulunduğu yerde. Guy, atalarının ve burada savaşan herkesin kahramanlıklarına ve fedakarlıklarına saygı göstermek için burada bulunmayı bir şeref olarak görüyor."

Törene, Yeni Zelanda Genel Valisi Patsy Reddy, İngiltere'nin Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Bakanı Sir Alan Duncan, Avustralya İçişleri Bakanı Peter Dutton, Türkiye’nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin, Dışişleri Bakanlığından Büyükelçi Namık Erpul, Fransa Savunma Ataşesi Colonel Valery Sens ve Çanakkale Vali Yardımcısı Turan Yılmaz katıldı.

- Anzaklar ve Anzak Günü

Anzak, Birinci Dünya Savaşı başlarında Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu (Australian and New Zealand Army Corps) kelimelerinin ilk harflerinin kısaltılmasıyla oluşuyor.

Anzaklar, 1915'te Çanakkale'de, daha sonra da Ortadoğu ve Avrupa'da müttefikleri adına savaştı. Anzak Günü ise Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerin 25 Nisan 1915'te Gelibolu'da karaya çıkışının yıl dönümü olarak anılıyor.

Kaynak: