Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu yılı

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu yılı dolayısıyla düzenlenen törende, "Çanakkale Savaşları bizim için bir zaferdir" dedi.
Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu yılı

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu yılı dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törende, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına yaptığı konuşmada, yaklaşık 100 yıl önce dünyanın dört bir köşesinden gelip on binlerce askerin hayatını kaybettiği kutsal topraklarda, birbirleriyle mücadele eden ülkelerin temsilcileri olarak şehitleri anmak ve onlara şükranlarını ifade etmek üzere bir araya geldiklerini söyledi.

Derin bir düşünceyle yoğrulmuş, yoğun duygular içinde bulunduklarını, bundan 100 yıl önce dünyanın daha önce benzeri görülmemiş bir savaşla tanıştığını belirten Yılmaz, "Burada temsilcileri bulunan ülkelerin hepsinde derin yaralar açan bu savaşta, zamanın büyük güçlerinin saldırısı altında kalan Osmanlı İmparatorluğu, Kafkaslar'dan Ortadoğu'ya ve Balkanlar'a, birçok cephede bir neslini yitirdi" ifadesini kullandı.

Yılmaz, bu cepheler arasında tüm zamanların en şiddetli çarpışmalarından birine sahne olan Gelibolu Yarımadası'ndaki mücadelenin, sonuçları itibarıyla sadece Birinci Dünya Savaşı'nın değil, tarihin de seyrini değiştirdiğini vurguladı.

Çanakkale'nin, bu törende temsil edilen tüm ülkelerin, savaşla başlayan bir ilişkiyi barış ve güvene dayalı bir dostluğa dönüştürebildikleri için bir zafer olduğunu dile getiren Yılmaz, " bizim için bir zaferdir. Topraklarımızı koruduğumuz ve kazandığımız askeri başarı nedeniyle bir zaferdir. Savaştan sonra barışı sağlayabildiğimiz için zaferdir" diye konuştu.

"Bu askerlerin fedakarlığı bizi düşünmeye sev ediyor"

Fransa 100'üncü Yıl Törenleri Başkanı General Elrick Irastorza da törende yaptığı konuşmada, sadece Fransa adına değil, burada bulunan ülkelerin temsilcileri yanında tüm müttefik devletler adına söz almaktan şeref duyduğunu söyledi.

Gelibolu'da dökülen kanlara gömülen binlerce savaşçıyı anmak ve saygılarını göstermek adına burada bulunduklarını aktaran Irastorza, "Birçoğu, bugünün şartlarına göre hayal edilmesi çok zor dayanılmaz şartlar altında çok uzaklardan gelen bu askerlerin fedakarlığı, bizleri saygı duymaya ve düşünmeye sevk etmektedir" ifadesini kullandı.

Birinci Dünya Savaşı'nın ertesinde denenen girişimlerin hepsinin başarısızlıkla sonuçlandığını belirten Irastorza, uluslararası kurumların bugün daha kuvvetli, sağlam ve bilinçli olduğunu anlattı. Bu topraklarda yaşamını yitiren askerlerin hepsinin buna katkıda bulunduğunu ifade eden Irastorza, "Korkunç bir yıkım ve insanlığın uzun tarihinde tartışılmaz bir kesinti yaratan savaşın ertesinde, insanlar arasında en kıymetli değeri barış olan insanlığı bilinçlenmeye sevk ettikleri için bu askerlere bir çeşit minnet duymamız gerekmektedir." dedi.