Çanakkale Savaşları'nda ölen "kardeş Anzaklar"ın peşinde

Belçika'da yaşayan 58 yaşındaki Joos, 103 yıl önce dünyanın en kanlı muharebelerinin yaşandığı Çanakkale'de yaşamını yitiren "kardeş Anzaklar"ı arıyor- Joos:"İsimlerinin yazıldığı mezar taşlarının fotoğraflarını çekip, çekilen fotoğrafları hazırlayacağımı
Çanakkale Savaşları'nda ölen "kardeş Anzaklar"ın peşinde

ÇANAKKALE (AA) - BÜLENT ERSÖZ - Belçika'da bir ilaç fabrikasında çalışan ve aynı zamanda itfaiye eri olarak görev yapan 58 yaşındaki Geerhard Joos, 103 yıl önce dünyanın en kanlı muharebelerinin yaşandığı Çanakkale'de yaşamını yitiren "kardeş Anzaklar"ın izini arıyor.

Ülkelerinden binlerce kilometre uzakta savaşırken, öz kardeşleriyle birlikte hayatını kaybeden Anzakları ilgili makamlarda temin ettiği listeler ve mezar taşlarından tespit etmeye çalışan Joos, haklarında bulduğu verileri fotoğrafladığı "kardeş Anzaklar"a ait bilgileri kuracağı web sitesi üzerinden yakınlarıyla buluşturmayı amaçlıyor.

İyi bir fotoğraf tutkunu da olan Joos, 15 yıldır kurduğu hayalini gerçekleştirmek için Avrupa'da Western Front'ta (Batı Cephesi) başlattığı çalışmasını devam ettirmek üzere tarihi Gelibolu Yarıması'na geldi.

Kuzey ve Güney Cephesi'ndeki anıt ve mezarlıkları ziyaret eden Joos, Çanakkale Savaşları'nda hayatlarını kaybeden aynı aileden kardeşlerin isimlerini anıtlar ile mezar taşlarında aradı.

- İsimlerinin yazıldığı mezar taşlarının fotoğraflarını çekiyor

Geerhard Joos, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale ve Western Front'ta bin 500'e yakın kardeşin hayatını kaybettiğini söyledi.

Çanakkale'de ve diğer cephelerde yaşamını yitiren kardeşleri araştırmaya geldiğini anlatan Joos, şunları belirtti:

"İsimlerinin yazıldığı mezar taşlarının fotoğraflarını çekip, çekilen fotoğrafları hazırlayacağımız web sitesine koyacağız. İnsanların bu sayede bölgede hayatını kaybetmiş kardeşlerini görmelerini ve öğrenmelerini sağlayacağız. 1. Dünya Savaşı'nda kardeşlerini kaybeden askerlerin bir kısmı da Belçika ve Fransa'da Batı Cephesi'nde hayatını kaybetti. Burada bunları araştırıyoruz."

Joos, Çanakkale'de bulunmaktan ve bu hayalini gerçekleştirmekten dolayı mutlu olduğunu dile getirdi.

- "Türkler bu topraklara çok değer veriyor"

Joos, 103 yıl önce tüm dünya için çok önemli bir savaşın bölgede cereyan ettiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Çanakkale Savaşları'nda hayatlarını kaybeden kardeş yabancı askerlerin adlarını Lone Pine, Helles Memorial, Shell Green ve diğer mezarlıklarda araştırdım. Türkler bu topraklara çok değer veriyor ve buralara çok güzel bakılıyor. Çanakkale'ye geldiğim ve burada kaldığım süre içerisinde her günüm benim için çok güzel geçti. Bana gerçekten misafirperverlik yapan Çanakkale halkına, alandaki rehberlere ve tüm Türklere çok teşekkür ediyorum."

Joos, Avustralya, Yeni Zelanda ve diğer ülkelerin vatandaşlarını bu toprakları ziyaret etmeye davet etti.

- İngiliz 3 kardeş Seddülbahir köyünde yatıyor

Geerhard Joos'a rehberlik yapan İlhami Gezici de İngiltere'den gelerek savaşa katılan kardeş 3 askerin isminin Seddülbahir köyündeki Helles Anıtı'nda yer aldığını belirtti.

Gezici, Arıburnu'nda ise iki kardeşin 7 Ağustos 1915'te aynı gün yaşamını yitirdiklerini ifade etti.

Kaynak: