Ali Kaya

Ali Kaya

Çanakkale ve kadim İslam medeniyeti

Çanakkale ve kadim İslam medeniyeti

Sizleri bundan yüz yıl öncesine götürmek isterim; o zamanlar kadim bir devlete, Osmanlıya sahiptik, Şanlı tarihi ve ibretlik hikayeleri ile dolu 18 Mart 1915 Osmanlı medeniyetinin son büyük zaferidir. Osmanlı İslam Medeniyeti içinde Hz. İbrahim’den bu yana gelen yaratılmışlara şefkatle davranan bir medeniyetin son halkasıdır. Çanakkale; üç kıtaya hükmetmiş İslam medeniyetinin kalbi, İstanbul’a ulaşmak isteyen Batı Medeniyetine karşı omuz omuza mücadele vermiş ecdadın direnişidir. Dünyada eşi  ve benzeri olmayan bir savaşın  nasıl kazanıldığının göstergesidir. Kınalı kuzuların Seyyid onbaşıların, 57 alayın, Mehmetçiğin destanlaştığı yerdir. Çanakkale bütün İslam coğrafyasının tek yürek  olduğu zaferidir, tarihini bilen ve geleceğini savunan Osmanlı evlatlarının ruh ve iman gücünün sarsılmaz kalesidir Çanakkale.

 

'O benim sun'-i bedi'im, onu çiğnetme' dedi.

 Asım'ın nesli...diyordum ya...nesilmiş gerçek:

İşte çiğnetmedi nâmusunu, çiğnetmiyecek.

Şühedâ gövdesi, bir baksana, dağlar, taşlar...

 O, rükû olmasa, dünyâda eğilmez başlar,

 Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,

 Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor!(M Akif Ersoy)

 

Sizlere savaşın nasıl olduğunu değil, Çanakkale’de Şehit olan Yalıhüyüklünün 96 yıl sonra torununa ulaşan bir mektubundan bahsedeceğim. Bu Osmanlıcadan Türkçeye tercümesi. ‘’ Biraderim Şakir 47. Alayın 1. taburu 3. bölükte 1. takımda ikimizin mesafesi birdir.

Fakat harçlığımızdan sual eder isen 1 Mahtır(ay) 3 adet mecidiye ödünç aldık anı harcandık.10 paralık tütünü 1 kuruşa alırız. Buna göre hesap et. Mecidin birini cüce Hasan’dan aldım. İkisini Demirci Hacı Hafız Efendinin  Mehmet Hocadan aldım.

Şayet Allah emrinde gidersem eda edin(ödeyin).Mehmet hocanın da parasını vermemiz  gerekli.

…. Acele harçlık göndermenizi rica ederim. Şimdiki halde Kardeşim Şakir’de me’uz fakat şakir’in me’yuz olduğuna ben razı olmadığım gibi sizde razı olman.

Allah aşkına ol tarafta olan eşimiz evvel Allah sonra size emanet. Bir hizmetkar bulamazsan Camus’un birini sat, birini birinin yanına güdüver et. Cenabu Allah eyi yapar. Bu da geçer yahuuu… Delerde geçer….’’. Torunu bu yazılan mektubu bırakın anlamayı okuyamamış bile, Ecdadımızın bizlere bıraktığı kadim bir medeniyeti artık okusak bile anlayabilmek dahi zor geliyor. Şimdi bu açıdan Çanakkale’yi anlamak demek Kadim İslam Medeniyetini anlamanın en güzel göstergesidir. Şehitlik mertebesine giderken gösterdiği yüksek ahlakın tezahürüdür. Çanakkale bir neslin savaşından daha çok bir medeniyetin mücadelesidir bu medeniyet aklın almaya zorlandığı tarihi kültürü ile İslam medeniyetidir. Önce bu medeniyetin son büyük merkezi  olan Osmanlıyı anlayarak başlamalıyız. Bizim kendi medeniyetimize yabancılaştırılmış Osmanlı torunları olarak önce bu medeniyeti öğrenmemiz ve gelecek nesillere öğretmemiz gerekir. Çünkü Tarihini Kültürünü bilmeyen Milletler geleceklerini inşa edemez. ’’Girmeden Tefrika bir millete düşman giremez Toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez.’’ diyen İstiklal şairimiz ve şehidlerimizin ruhları şad olsun. Okurlarımızın hayatlarında bir kere dahi olsa o tarihi yerleri gezmelerini, gezmeden önce Çanakkale savaşını okumalarını tavsiye ederim. Mektubun aslına Yalıhüyük.com adresinden ulaşabilirsiniz. Saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR