Cankurtaran'dan AYM kararına eleştiri

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cankurtaran, cinsel istismarda '15 yaş' kuralının iptaline ilişkin, "Tecavüzün tanımını değiştirelim ve '18 yaşın altı çocuktur' deyip son noktayı koyalım." dedi.
Cankurtaran'dan AYM kararına eleştiri

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, Çukurambar'da bir otelde düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

CHP olarak hiçbir şeyden korkmadıklarını vurgulayan Cankurtaran, hukukun, iktidar tarafından baskı altına alınmasına sonuna kadar karşı duracaklarını bildirdi.

Osmangazi Köprüsü'nün geçiş ücretiyle ilgili tartışmalara da değinen Cankurtaran, "Deli Dumrul adlı bir Türk masal kahramanı vardır. Deli Dumrul bir köprü yapmış, geçenden 30 akçe, geçmeyenden döve döve 40 akçe alıyormuş. AKP hükümeti de Deli Dumrul'u aratmıyor. Ulaştırma Bakanı'nın, 'geçseniz de geçmeseniz de para vereceksiniz.' açıklamasının Deli Dumrul'dan ne farkı var? AKP hükümetine teklifimiz, Osmangazi Köprüsü'nün adını 'Deli Dumrul Köprüsü' olarak değiştirmeleri." diye konuştu.

"Medeni Kanun'a göre çocuk yaşı 18'dir"

Cankurtaran, açıklamasının ardından bir gazetecinin, "Anayasa Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu'nun, çocuğun cinsel yönden istismarını düzenleyen maddedeki '15 yaşını tamamlamamış her çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağına ilişkin hükmü iptal etti. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusunu da yanıtladı.

Medeni Kanun'a göre çocuk yaşının 18 olduğuna vurgu yapan Cankurtaran, "18 yaşına kadar çocuk çocuktur. Evlendirileceği zaman ailesinden rıza alma yaşı da 16 ki bize göre Çocuk Hakları Bildirgesi'ne göre bu da aykırı." ifadesini kullandı.

"Cinsel istismara uğradığında 6 yaşındaki çocuk daha çok etkilenir, 12 yaşındaki çocuk daha az etkilenir" gibi bir mantığın asla kabul edilemeyeceğine vurgu yapan Cankurtaran, "Evlenirsen cezan azalır" bakışının da yanlış olduğunu belirtti.

Cankurtaran, söz konusu durumun istismarı, tecavüzü, tacizi destekler nitelikte olduğunu ileri sürerek, "Biz, aksine tecavüzün tanımını genişletip, potansiyel mağdurlarımızı korumamız gerekirken, tam tersi bir durum yaratıyoruz, sanki olayı daha da normalleştiriyoruz. Asla kabul edilebilecek bir şey değil. Buradan çağrı yapıyoruz, tecavüzün tanımını değiştirelim, daha da genişletelim ve '18 yaşın altı çocuktur' deyip mutlaka burada son noktayı koyalım." dedi.