Senan Kazımoğlu

Senan Kazımoğlu

Canlı Tank

Canlı Tank

Türkiye’de “Azerbaycan” denilince halkın ilk aklına gelen kişilerden biridir şehit Mübariz İbrahimov. Türkiye’de 7’den 70’e herkes Mübarizi bilir ve şehidin ismini saygıyla anarlar. Mübariz İbrahimov gerçekten de ismi unutulmaması gereken kahramanlarımızdandır. Öyle ya, başkalarının filmler de bize inandırmağa çalıştığı kahramanlıkları, Mübariz tüm dünyaya gerçek olarak hayatıyla ispat etmiştir.

Sen tek başına mayınlı arazini geç, düşmanla saatlerce, üstelik düşmanın silahıyla savaş, düşmana: “Azerbaycan ordusu harekete geçti” diye anons ettir… Böyle kahramanlıklar dünyada eşine az rastlanır cinsten. Ancak burada şunun altını çizeyim, Türkiye’de Mübarizin öldürdüğü ermeni sayısını 45 diye söylenir. Ancak gerçek rakam 100’den fazladır.

Mübariz İbrahimov şehit oldu, fakat Türk milletinde “Mübarizler” tükenmez. Bugün size yaşayan bir “Mübarizden” bahsedeceğim. O kişi, “Canlı Tank” lakaplı, Azerbaycan Ordusunun Uzman Çavuşu Ali Eynullayev’dir.

2016 yılının 1 Nisanını, 2 Nisana bağlayan gece Ermeni Silahlı Kuvvetleri, sivil Azerbaycan vatandaşlarının yaşadığı yerleşim yerini bombalamağa başladı. Bunun üzerine karşı atağa geçen Azerbaycan Ordusu, Ermeni Silahlı Kuvvetlerini cephe gerisine kadar püskürttü. Bununla birlikte, yıllardır ermeni kontrolünde olan bazı bölgeler, yeniden Azerbaycan Ordusunun eline geçti. Bu bölgeler arasında olan Talış köyünün, kurtarılması sırasında eşine az rastlanır bir olay yaşandı. Bölgede önceden konuşlandırılmış ermeni askeri mıntıkası vardı. Bu mıntıkadaki ağır silahlardan Azerbaycan askerlerinin bulunduğu bölgeler ateş altına alınmıştı. Mıntıkadaki ağır silahları susturma görevi verilen cephe gerisinden getirtilen tanklar da yolu iyi bilmediklerinden dolayı, belli bir noktaya kadar gelip, oradan ileriye gidemiyorlardı. İşte, tam da bu yerde “Canlı Tank” lakaplı Uzman Çavuş Ali Eynullayev ortaya çıktı. Kahraman askerimiz, tank komutanına yolu bildiğini ve onu takip etmelerini istedi.  Tank Komutanı bu hareketinin ölüm ile neticeleneceğini söyleyince Uzman Çavuş Ali Eynullayev: “Şehit olmak şereftir” diyerek yaya olarak, tankların bile gitmeye cesaret edemediği yolda, düşmana doğru koşmaya başladı. Bunu gören tanklar da harekete geçerek Uzman Çavuşu izlemeye başladılar. Sonuç olarak, Azerbaycan tanklarının isabetli atışıyla düşman mıntıkası yerle bir edildi. Bu anlar da saniye-saniye Azerbaycan İHA’ları tarafından kaydedildi. Bu olayın görüntüleri internette mevcuttur. Uzman Çavuş Ali Eynullayev’in bu kahramanlığından ötürü, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Uzman Çavuşu, "İgidliye (Yiğitliğine) göre" madalyası ile taltif etti. Şuanda Uzman Çavuş Ali Eynullayev, Azerbaycan Ordusu sıralarında, cephenin en ön istikametinde görevine devam etmektedir.

Cesaret, kahramanlık ve yiğitlik bu milletin genlerinde vardır. Tarih bunun en büyük ispatıdır. Biz tarih boyu diğer milletlerden hep savaşma özelliğimiz, cesaretimiz ve kahramanlığımızla seçildik. Dün nasıl ki, Allahverdi Bağırov’larımız, Ulfet Kerimov’larımız, Mübariz İbrahimov’larımız vardıysa, bugünde Ali Eynullayev’lerimiz var. Türk Milleti ayakta oldukça, yarın da var olmaya devam edecektir. Dedem Korkutun dediği gibi: “Alemde şer, Oğuzda er tükenmez”.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Senan Kazımoğlu Arşivi
SON YAZILAR