Casusluğun bedeli 20 yıl

Yasada casusluk suçuna 20 yıla kadar hapis cezası verildiğini hatırlatan Reşat Petek, sözkonusu kişi kamu görevlisiyse yaptırımın ağırlaştığını belirtti
Casusluğun bedeli 20 yıl

Eski Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, emniyetteki operasyona ilişkin yaptığı değerlendirmede, özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu işleyenlerin 1 ila 3 yıl, casusluk suçunu işlediğin tespit edilenlerin ise 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğini kaydetti. Petek, 'Yasada ayrıca ağırlaştırıcı hükümler de var. Oradaki görevliyse, görevinden kaynaklanıyorsa ceza ağırlaşıyor. Ama casusluk dışında kişiler arası haberleşmenin, özel hayatın gizliliğini ihlal için 1-3 yıl arasında hapis öngörülüyor. Konuşmalar kayda alınırsa ceza 5 yıla kadar çıkıyor' dedi.

EYLEM 'SİYASAL'

'Hem kişilerin özel hayatının ihlali var hem de bunun örgütsel olarak yapıldığından tümden bir kalkışma, hükümeti devirmeye teşebbüs olarak nitlenebileceği iddiası da var ama bu iddianame olmadan net bir şey söylenemez' diyen Petek, casusluk suçunun yasada siyasal ve askeri casusluk diye ayrıldığını hatırlatarak, iddia edilen eylemin siyasal casusluk kapsamında değerlendirilebileceğini söyledi.

BİLGİ TEMİNİ YETERLİ

Hukuk Profesörü Ersan Şen ise casusluk suçunun oluşması için bilgi temininin yeterli olduğunu vurguladı. Şen, 'Muhatabın mutlaka bir devlet olmasına gerek yoktur. Kişinin bizatihi o maksadı taşıyacak siyasal veya askeri bilgileri toplaması, elde etmesi durumunda, bunu belge bazında da ortam dinlemeyle de yapabilir, suç işlemiş kabul edilebilir. Bir kurum ve kuruluşa da bunları temin edebilir. Bir yabancı devlete ulaştırılması anlamında da bir yapılanmayla hareket edebilir. Mutlaka casusluk suçunda bir devlet olmalıdır gibi bir şart yoktur' diye konuştu.