Çav Bella gündeme damga vurdu!

Hilal Cebeci’nin Çav Bella’ya çektiği klip sosyal medya gündemine damga vurdu. Konyaspor-Melih Gökçek restleşmesine de sebep olan Çav Bella, önceki günlerde de AGD üyesi gençler tarafından ‘İslami Versiyon’da uyarlanarak gündeme düşmüştü.
Çav Bella gündeme damga vurdu!

II. Dünya Savaşı sırasında İtalyan partizanların söylediği bir halk şarkısı olarak bilinen, İtalyanca’da ‘Elveda güzelim’ anlamına gelen ve dünyada devrimcilerin en bilinen marşlarından biri olan “Çav Bella” (Bella Ciao) gündeme damga vurdu. Dün gece Twitter’da da en çok konuşulan konulardan biri olan Çav Bella, Hilal Cebeci’nin paylaştığı kliple gündeme geldi. Geçtiğimiz günler de de Atiker Konyaspor’un forma lansmanında ‘Çav Bella’yı kullanması, Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı İbrahim Melih Gökçek tarafından eleştirilmiş ve Atiker Konyaspor ile Osmanlıspor arasında oynanacak hazırlık karşılaşması bu sebeple iptal olmuştu. Yine geçtiğimiz yıllarda da Anadolu Gençlik Derneği üyesi bir grup genç tarafından ‘İslami Çav Bella’ olarak uyarlanarak en çok paylaşılan videolardan biri olmuştu. Çav Bella bu aralar yeniden gündeme geldi, anlaşılan bu hafta sonu en çok konuşulan konulardan biri ‘Çav Bella’ olacak.

melik.jpg

GÖKÇEK TWEET ATTI ÖZEL MAÇ İPTAL OLDU

SPOR Toto Süper Lig’e verilen milli arada Atiker Konyaspor ile Osmanlıspor arasında hazırlık maçı oynanacaktı. Yeşil beyazlı kulüpten yapılan açıklamada, hafta sonu oynanması planlanan hazırlık maçının iptal edildiği belirtildi. Maçın iptal nedeniyse Ankara Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Melih Gökçek’in yaptığı paylaşım olduğu iddia edildi. Kulübün resmi twitter hesabından yapılan açıklamada, “Hafta sonu Osmanlıspor ile oynayacağımız hazırlık maçı görülen lüzum üzerine iptal edilmiştir” denildi.

Bu kararın Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek’in twitter hesabından Atiker Konyaspor’un sezon başında İspanyol dizisi La casa de papel formatında forma tanıtımını eleştirmesinin ardından alınması dikkat çekti. Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek’in twitter hesabından “Konyaspor’un forma tanıtımını, Netflix formatında bir video kliple yapmasını anlamak mümkün değil. Netflix ideolojik bir projedir. Netflix dizisindeki la casa de papel karakterleri ve devrimci çav bella marşıyla klip yapmak kimin aklına geldiyse, Konyalılar hesabını sormalı” twitinin ardından maçı iptal ettiklerini açıklaması dikkat çekmişti.

gokcek-tweet-atti-ozel-mac-iptal-oldu.jpg

HİLAL CEBECİ'NİN ÇAV BELLA KLİBİ OLAY OLDU!

Hilal Cebeci, İtalya'da faşizme karşı direniş marşı olan "Bella Ciao" (Çav Bella) adlı halk şarkısını İtalyanca olarak seslendirdiği bir klibi yayınlayınca ortalık karıştı. Türkiye'de de hayranları bulunan "La Casa De Papel" dizisini klibinde tema olarak kullanan Hilal Cebeci'ye karşı büyük bir tepki gösterildi.

Hilal Cebeci gelen eleştiriler karşısında sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunarak şunları söyledi; "Bu şarkıyı çok seviyordum, o yüzden yaptım, çok da iyi yaptım, istemeyen dinlemez, şarkıcılar şarkıları istediği gibi yorumlar, kimse karışamaz. Ben direnişçi bir insanım devrimciyim, bir devrimci olarak gayet güzel bir proje yaptım. İnsanları kalıplara sokamazsınız. Her gün abuk sabuk, sanat değeri olmayan diziler yayınlanıyor. Kimse sesini çıkarmıyor. Bir şarkıcı olarak ters köşe klipler çekmek en doğal hakkım. Bu kadar linç girişimi neden? Ülkeyi mi soydum? Birilerinin hakkını mı gasp ettim? Bir direniş şarkısını clup müziği yaptım."

hilal-cebeci-fotograf.jpg

MÜCAHİT ‘ÇAV BELLA!’

Anadolu Gençlik Hareketi üyesi gençler, devrimcilerin marşı “Çav Bella”nın sözlerini değiştirerek ‘Mücahit Çav Bella’ yaptı. Video sosyal medyada fenomen oldu.

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Ankara Üniversite Komisyonu’nda görevli bir grup gencin, bir otobüsle seyahatleri esnasında çektiği video klip, sosyal medyada fenomen oldu. AGD’li gençlerin Youtube ve Twitter gibi sitelerde paylaştığı video, kısa zamanda on binlerce kişi tarafından seyredildi.

agd.jpg

BELLA CİAO (ÇAV BELLA) ŞARKISININ TARİHÇESİ NEDİR?

2. Dünya Savaşı patlayınca, İtalya'da önce Mussolini'ye, sonradan da Alman işgalcilere karşı mücadele veren İtalyan Anti-Faşist direnişçiler tarafından sözleri değiştirilmiş ve marş formatında söylenmeye başlamıştı. Direnişin bir sembolü haline gelen şarkı, kısa sürede Anarşistleri, Komünistleri, Sosyalistleri ve diğer Anti-Faşist grupları bünyesinde toplamış olan İtalyan 'Partizan'larının resmi marşı haline gelmişti. Savaştan sonra da haksızlığa, eşitsizliğe karşı mücadeleyi benimseyenlerin, devrime inananların, Sosyalistlerin marşı, yani bir devrim şarkısı olmayı sürdüren Ciao Bella dünyanın dört bir köşesinde onlarca farklı dilde seslendirilmiştir. •SEYFULLAH KOYUNCU