Çavuşoğlu Arakanlı Müslümanlarla iftarda buluştu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Myanmar'ın Arakan eyaletinin başkenti Sittwe'nin tek Müslüman mahallesi olan Auna Minglar'de 4 bin Arakanlı Müslümana iftar verdi.
Çavuşoğlu Arakanlı Müslümanlarla iftarda buluştu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Myanmar'ın Arakan eyaletinin başkenti Sittwe'nin tek Müslüman mahallesi olan Auna Minglar'de 4 bin Arakanlı Müslümana (Rohingyalar) iftar verdi.

Bakan Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Myanmar'ın başkenti Naypyidaw'dan uçakla Arakanlı Müslümanların yaşadığı Arakan eyaletinin başkenti Sittwe'ye geldi.

Myanmar Hudut İşleri Bakanı General Ye Aung'un da eşlik ettiği ziyarette, Çavuşoğlu'nu Sittwe Havalanı'nda Yerel Yönetim Başbakanı Nyi Pu karşıladı. 

"Türkiye, iyileştirme sürecini desteklemeye devam edecek"

Bakan Çavuşoğlu, daha sonra TİKA'nın yenilediği yetimhane ve okulu ziyaret etti. Çocuklarla sohbet eden Çavuşoğlu, yoğun ilgiyle karşılandı.

Çavuşoğlu, ardından 2012'de Budist saldırılarında birçok Müslüman’ın yaşamını yitirdiği, binlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği, onlarca Müslüman mahallesinin yerle bir edildiği Sittwe’de ayakta kalan tek Müslüman mahallesi olan Auna Minglar’e geçti.

Mahalle sakinlerinin büyük sevgi gösterisiyle karşılanan Çavuşoğlu, halen kuşatma ve varlığı tehlike altında olan halkla tek tek ilgilendi, sorunlarını dinledi.

Myanmar'ın başkenti Naypyidaw'da Myanmar Devlet Danışmanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çi ile görüşmesinde mevkidaşının kendisine "Arakan bölgesinde yaşayan halkın vatandaşlık hakkı kazanmasını umduğunu" söylediğini aktaran Çavuşoğlu, "Türkiye, hiçbir ayırım yapmaksızın buradaki kalkınma projelerini desteklemeye devam edecek." dedi.

Daha sonra Müslüman Arakanlılar ile sohbet eden Çavuşoğlu bir soru üzerine, Türkiye'nin Sittwa'da yeni projeler gerçekleştireceği müjdesini vererek, "Size, maddi ve manevi her türlü desteği vermeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Arakanlı Müslümanlarla iftar

Çavuşoğlu, daha sonra Auna Minglar mahallesindeki camide düzenlenen iftar programında, Arakanlı Müslümanlarla yer sofrasında orucunu açtı. Mahallede yaşayan yaklaşık 4 bin kişiye iftar veren Bakan Çavuşoğlu, cemaatle akşam namazını kıldı.

İftar programında, Türkiye'nin Myanmar Büyükelçisi Murat Yavuz Ateş ve TİKA Arakan Koordinatörü Abdulahad Kökdağı da hazır bulundu.

Bakan Çavuşoğlu'nun ziyaretinde, Türkiye'nin Myanmar Büyükelçiliği'nin organizasyonuyla TİKA'nın hazırladığı 50 kilogramlık pirinç torbaları ve çeşitli gıda malzemelerinden oluşan yardım paketlerinin mahalle sakinlerine dağıtıldığı öğrenildi. Ayrıca, bölgede yaşayan ihtiyaç sahibi 500 Budist aileye de gıda yardımında bulunuldu.