Cavusoglu: Armenski zvaničnici će prisustvovati Diplomatskom forumu u Antaliji

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu kazao da se proces normalizacije koji je pokrenut sa Armenijom, i koji je dobio podršku Azerbejdžana, nastavlja stabilnim koracima u cilju izgradnje povjerenja
Cavusoglu: Armenski zvaničnici će prisustvovati Diplomatskom forumu u Antaliji

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu izjavio je da će armenski ministar vanjskih poslova Ararat Mirzoyan i njegov specijalni predstavnik Ruben Rubinyan prisustvovati Diplomatskom forumu u Antaliji u Turkiye, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je u četvrtak u Ankari, turskoj prijestolnici, primio ministricu vanjskih poslova Centralnoafričke Republike Sylvie Baipo Temon.

Nakon sastanka Cavusoglu je u obraćanju novinarima kazao da se proces normalizacije koji je pokrenut sa Armenijom, i koji je dobio podršku Azerbejdžana, nastavlja stabilnim koracima u cilju izgradnje povjerenja.

Podsjetio je da su u tom kontekstu specijalni predstavnici dvije zemlje održali prvi sastanak u Moskvi, glavnom gradu Rusije. Istakao je da su specijalni predstavnici Turkiye i Armenije u stalnom kontaktu i da će donijeti odluku o narednom sastanku, podsjetivši da će međusobni letovi početi u februaru.

Dotakao se i organizacije ovogodišnjeg Diplomatskog foruma u Antaliji (ADF), kazavši da su svi dobrodošli na ovaj skup.

"Postoji ozbiljno učešće iz Afrike. Do sada je svoje učešće potvrdilo 45 ministara vanjskih poslova, plus drugi ministri u vladama. Šest ili sedam ministara iz zemalja Latinske Amerike također je potvrdilo učešće", rekao je Cavusoglu.

Dodao je da će na ADF-u učestvovati i predstavnici 30 međunarodnih organizacija, uključujući generalnog sekretara NATO-a i generalnog sekretara Vijeća Evrope.

"Svi su vidjeli da je ovo slobodna platforma. Zato hajde da stavimo diplomatiju u prvi plan, stavimo dijalog u prvi plan. Hajde da razgovaramo o aktuelnim problemima i pronađemo ideje i vizije za budućnost", kazao je.

Cavusoglu je rekao da žele da se na ADF-u čuje svačiji glas.

"Pozvali smo i ministra vanjskih poslova Armenije i njegovog specijalnog predstavnika Rubena Rubinyana. Premijer Armenije Nikol Pashinyan rekao nam je da bi ljudi koje smo pozvali mogli učestvovati na ADF-u. Biće nam drago jer prisustvovat će i zvaničnici Azerbejdžana. Neka i Azerbejdžan iznese svoje stavove na skupu, ali neka to uradi i Armenija. To će ujedno biti koraci prema izgradnji povjerenja."

Diplomatski forum u Antaliji održat će se od 11. do 13. marta 2022. godine.