Cavusoglu: Čišćenje južnih granica od terorista je pravo Turkiye i pitanje nacionalne sigurnosti

Naša je dužnost očistiti terorističku prijetnju unutra i vani, i u Siriji, gdje god se ona pojavi, poručio je ministar vanjskih poslova Turkiye Cavusoglu gostujući dana na uredničkom desku Anadolu Agency (AA) u Ankari
Cavusoglu: Čišćenje južnih granica od terorista je pravo Turkiye i pitanje nacionalne sigurnosti

Naša je dužnost očistiti terorističku prijetnju unutra i vani, i u Siriji, gdje god se ona pojavi, poručio je ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu gostujući danas na uredničkom desku Anadolu Agency (AA) u Ankari.

Cavusoglu je bio gost uredničkog deska AA u Ankari gdje je odgovarao na pitanja novinara i urednika AA o aktuelnim dešavanjima u Turkiye i u svijetu

Kako je poručio, čišćenje južnih granica od terorista je pravo Turkiye i pitanje nacionalne sigurnosti.

Cavusoglu izjavio i da su ambasadori Francuske i Njemačke u Ankari pozvani u MVP zbog demonstracija koje je organizirala teroristička organizacija PKK u tim zemljama.

Poručio je da je susjedna Grča narušila status istočnih egejskih otoka.

"Grčka je narušila status otoka, dužna je razoružati te otoke. U protivnom, počet će rasprava o suverenitetu", rekao je šef turske diplomatije.

Govoreći o ratu Rusije i Ukrajine rekao je da "radimo na tome da ponovo okupimo strane za stolom, čak da se to učini na nivou lidera".

Cavusoglu je najavio da će ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov doći u Turkiye 8. juna kako bi razgovarali o otvaranju sigurnosnog koridora u Crnom moru, uključujući pitanje pšenice.