Çavuşoğlu: Dünya insani yardım toplumu sorumluluğu üstüne almalı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Dünya insani yardım toplumu sorumluluğu üstüne almalı ve yükümlülüklerini çoğaltmalıdır. Çatışma ve krizlerin temel köklerini ortaya koymak için güçlü politik liderliğe ihtiyacımız var." dedi.
Çavuşoğlu: Dünya insani yardım toplumu sorumluluğu üstüne almalı

Arabuluculuk Dostlar Grubu Bakanlar kahvaltısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, arabuluculuk sisteminin önemine dikkati çekerek, çatışmaların barışçıl şekilde sonuca ulaşması için bu sistemin daha etkili hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Çavuşoğlu, bu nedenle "Barış İçin Arabuluculuk" girişimini hayata geçirdiklerini ve "Dostlar Grubu"nu kurduklarını ifade etti.

Geçen bakanlar toplantısından bu yana gruba 3 yeni üyenin daha katıldığını söyleyen Çavuşoğlu, Honduras, Avusturya ve Slovakya’nın katılımıyla üye sayısının 52’ye ulaştığını belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda arabuluculuk üzerine alınan yeni kararın, grubun bu alanda çalışmaları için önemli bir katkıya sahip olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Çözümü zor çatışmalarla karşı karşıyayız. Bu çatışmalar çok sayıda sivili etkiliyor ve insani kriz ve trajedilere yol açıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Kurulu’nun rakamlarına göre, geçen yıl savaş nedeniyle evlerinden ayrılmak zorunda kalan kişi sayısı 65,3 milyonu buldu. Suriye ve Irak’ta yaşanan şiddetli çatışmaların, sınır komşusu olan Türkiye’ye olumsuz etkileri söz konusudur. Türkiye, 3 milyonun üzerinde Suriye ve Irak vatandaşını ağırlamaktadır. Dahası, milyonlarca kişi en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak durumdadır. Dünyada ilk kez geçen Mayıs’ta İstanbul’da yapılan Dünya İnsani Zirvesi, küresel düzeyde artan insani kaygıları ortaya koymaya yönelik bir dönüm noktası olmuştur.”

'Önceliğimiz kriz ve çatışmaları engellemek olmalı'

Mevlüt Çavuşoğlu, acil insani krizlerin nasıl önleneceğini sorma zamanının geldiğini belirterek, "Önceliğimiz elbette ki kriz ve çatışmaların olmasını engellemek olmalıdır. Bu nedenle, diplomasi ve arabuluculuğu tam zamanında ve etkin kullanmaya ihtiyacımız var.” diye konuştu.

Bu çabaların başarısızlığa uğraması halinde "Çatışmalar sürmekteyken insani sorunların üzerine nasıl eğilebiliriz” sorusunun karşılarına geldiğini anlatan Çavuşoğlu, sivillerin korunmasının hem yasal hem de ahlaki olarak uluslararası yasaların koruması altında olduğunun altını çizdi.

"Dünya insani yardım toplumu sorumluluğu üstüne almalı"

DİZ'in sonuçları konusunda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un raporunun tanıtılacağı “Beyond the World Humanitarian Summit: Advancing the Agenda for Humanity” başlıklı yan etkinlikte de konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin dünyada ilk kez yapılan insani zirveye ev sahipliği yapmasının kendileri için önemli bir ayrıcalık olduğunu dile getirdi. Bu zirvenin milyonlarca insanın yaşamını daha iyi hale getirmek ve artan küresel zorlukları ortaya koymak açısından büyük bir fırsat sunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, zirvenin başarılı olduğunun altını çizdi.

Zirvenin dünyadaki tüm insani yardım toplumlarını bir araya getirdiğini anlatan Çavuşoğlu, tüm tarafların değerli deneyimlerini paylaştığını ve insani yardım sisteminin geleceğine yönelik taşıdıkları sorumluluklarını açıkladığını ifade etti. Zirvenin ayrıca düzensiz göç gibi ortak problemler konusundaki farkındalığı da artırdığına dikkati çeken Çavuşoğlu, BM Genel Sekreteri Ban'ın da belirttiği gibi zirve sonrasının insani yardım sisteminin geleceği için büyük bir önem taşıdığını vurguladı. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Şimdi, İstanbul’daki zirvenin ortaya koyduğu küresel ivmeyi inşa etme zamanı. Dünya insani yardım toplumu sorumluluğu üstüne almalı ve kendi yükümlülüklerini çoğaltmalıdır. Çatışma ve krizlerin temel köklerini ortaya koymak için güçlü politik liderliğe ihtiyacımız var. Ayrıca, adil yük paylaşımı yapmamız gerekiyor. Bu ihtiyaç içinde olan insanlara yardım etmek, ortak sorumluluğumuzdur.

“Dünyada krizlerden 130 milyon insan etkileniyor”

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani İşler ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O’Brien ise Türkiye ve Türk halkına hitaben Çavuşoğlu’na teşekkürlerini sundu. Türkiye’nin başarıyla gerçekleşen Dünya İnsani Zirvesi'ne ev sahipliği yaptığını hatırlatan O’Brien, BM tarihinde ilk kez 185 ülkenin liderlerinin insanlığın çektiği acıları dindirme ortak amacıyla bir araya geldiğini söyledi.

“Bugün dünyada krizlerden etkilenen 130 milyon insan var ve bu duvar bize insanlığa karşı sorumluluğumuzu hatırlatması açısından büyük önem taşıyor. Krizlerin çözümünde başarısız olma lüksümüz yok.” şeklinde konuşan O’Brien, bugünkü Genel Kurul'da da verilen sözlerin yerine getirilmesi temennisinde bulundu.