Çavuşoğlu: Filistin davası ve Orta Doğu barışına katkı sağlayacağız

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi sürecine girildiğini belirterek, "Bundan sonraki süreçte Filistin davasına ve Orta Doğu barış sürecine katkı sağlayacağız." dedi.
Çavuşoğlu: Filistin davası ve Orta Doğu barışına katkı sağlayacağız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Malki'nin baş başa görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında, başta Devlet Başkanı Mahmud Abbas olmak üzere Filistin halkı ve yönetimine, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ve daha sonra gösterdikleri destek ve dayanışma nedeniyle teşekkür etti.

Türkiye'nin, İsrail-Filistin meselesinde her zaman iki devletli çözümden yana olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, bundan sonra da bu yönde gayret sarf edileceğini kaydetti.

Türkiye'nin, İsrail ile sorun yaşamadan önce İsrail-Filistin meselesinin çözümü için çok ciddi çaba sarf ettiğini belirten Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Şimdi İsrail ile de ilişkileri normalleştirme sürecine girdik. Yaptığımız anlaşma, TBMM tarafından onaylanınca karşılıklı büyükelçilerimizi de atamış olacağız. Bundan sonraki süreçte Filistin davasına ve Orta Doğu barış sürecine katkı sağlayacağız."

"Filistinli kardeşlerimizi yalnız bırakmadık"

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Filistin'e yönelik insani ve kalkınma yardımlarına işaret ederek, "Filistinli kardeşlerimizi hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Kalkınma ve insani yardımları hep sürdürdük. En son Kahire donörler toplantısında 200 milyon dolar taahhüt etmiştik. Öyle görünüyor ki 2017 sonuna kadar bu rakamı aşacağız." ifadelerini kullandı.

"Suriye'de kalıcı barış için herkes üzerine düşeni yapmalıdır"

"Bugün 'DAEŞ karşıtı koalisyonda bundan sonra özellikle Suriye'de Türk uçaklarının da uçuş yapabileceği' yönünde açıklamanız oldu. Rus uçaklarının da Türkiye ile ortaklaşa bir operasyona girişmesi veya Suriye'de Türkiye'nin etkisiyle bir operasyonda yer alması mümkün mü?" sorusu üzerine Çavuşoğlu, Türkiye'nin koalisyona aktif katkı sağladığı gibi DAEŞ ile mücadeleye de aktif şekilde katıldığını belirtti.

Çavuşoğlu, "Fakat Rus uçağının düşürülmesi hadisesinden sonra Suriye içerisinde herhangi bir buna benzer olayın yaşanması ve gerginliğin olmaması için Türk uçakları, jetleri uçmamıştı. Şimdi Rusya ile ilişkileri tekrar normalleştirdik. Türkiye, buradaki DAEŞ'e karşı operasyonlara aktif şekilde katılmak istiyor. Bunun da düzenlenmesi gerekiyor." dedi.

Rusya ile oluşturulan üçlü mekanizmanın amaçlarından birinin de bu tür konuların düzenlenmesi ve koordinasyonun sağlanması olduğunu anlatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Her zaman Rusya'yı DAEŞ'e karşı operasyon için iş birliğine davet ettik. Yani sizler de gelin koordinasyon sağlansın ama Türkiye bir koalisyonun içerisinde ve Türkiye'den kalkan uçaklarla birlikte burada operasyonlara katılmıştır. Burada koordinasyon olması veya Rus uçaklarının da DAEŞ'e karşı operasyonlara katılması demek, Rus uçakları ile Türk uçaklarının birlikte operasyon yapacağı anlamına gelmez. Burada bizim, İncirlik Üssü'nde bu koalisyona katılan ülkelerle iş birliğimiz var. Ama DAEŞ hepimizin ortak düşmanı olduğuna göre Rusya'nın da DAEŞ yönelik operasyonlara aktif bir şekilde girmesi veya hedef alması bizce isabetli olur. Özellikle kuzeybatı Suriye bölgesindeki daha önceki saldırıların maalesef insani dramlara ve ölümlere yol açtığını hatırlayacak olursak DAEŞ'e odaklanmanın her bakımdan faydası var. Bu terör örgütünün bir an evvel bu topraklardan, Suriye ve Irak topraklarından da temizlenmesi lazım."

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in yarınki Türkiye ziyareti konusunda ise Çavuşoğlu, "kardeşim" olarak nitelediği Zarif'in daha önce de bu ziyareti gerçekleştirmek istediğini ancak darbe girişiminden sonra bu ziyaretin gerçekleşemediğini dile getirdi.

"Genelkurmaydan bilgi alacağız"

Darbe girişiminden sonraki süreçte yurt dışına kaçan ya da görev yerlerinden çağırıldıkları halde Türkiye'ye dönmeyen kişilerle ilgili bilgi veren Çavuşoğlu, "Genelkurmay'ın da geri çağırdığı askeri ataşeler var. Onların da hangilerinin dönüp dönmediğini şu an tam olarak bilmiyoruz. Genelkurmay'dan da bilgi alacağız. Tam süre dolmadığı için herkes son limitini bekliyor. Değişik zamanlarda bu işlemi Genelkurmay gerçekleştirdi. Onlardan ve bizim arkadaşlardan listeyi aldıktan sonra paylaşacağız." ifadelerini kullandı.