Çavuşoğlu-Hekim ortak basın toplantısı

Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali el-Hekim:- "Irak ve Türkiye sınırındaki terör gruplarıyla mücadeleyi ele aldık. Irak olarak topraklarımızdan Türkiye’ye yönelik askeri eylemleri kesin şekilde reddediyoruz"- "İki ülke ilişkilerindeki en temel hedef, bölg
Çavuşoğlu-Hekim ortak basın toplantısı

BAĞDAT (AA) - Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali el-Hekim, ülke topraklarından Türkiye’ye yönelik eylemleri reddettiklerini, iki ülke ilişkilerindeki en temel hedefin terörle mücadeleyi sürdürmek ve terörü bitirmek olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak’a yapacağı ziyaretten de memnuniyet duyacaklarını söyledi.

Hekim, Bağdat’ta bakanlık binasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı ortak basın toplantısındaki konuşmasına, “Dostum Çavuşoğlu ile ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunu ele aldık.” sözleriyle başladı.

Çavuşoğlu’nun Bağdat ziyaretinin ilişkilerin sürdürülebilmesi açısından önemli olduğunu ifade eden Hekim, bunun iki ülke arasındaki siyasi, ticari ve ekonomik ilişkilere ve güvenlik konularına katkı sunacağını vurguladı.

Hekim, Irak ve Türkiye arasındaki ortak ticaret hacminin artırılmasının yanı sıra İran, Suriye, Yemen ve Libya’daki gelişmeleri değerlendirdiklerini aktararak, “Bu tür görüşmeler yararlıdır. Başbakanımızın (Adil Abdulmehdi) Türkiye’ye yapacağı ziyareti değerlendirdik. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Irak’a beklenen ziyaretinden memnuniyet duyarız.” diye konuştu.

- "Türkiye’ye yönelik eylemleri reddediyoruz”

Çavuşoğlu ile terörle mücadele konusunu da değerlendirdiklerini bildiren Hekim, “Irak ve Türkiye sınırındaki terör gruplarıyla mücadeleyi ele aldık. Irak olarak topraklarımızdan Türkiye’ye yönelik askeri eylemleri kesin şekilde reddediyoruz. Başbakanımızın da bu konudaki tutumu nettir. İki ülke ilişkilerindeki en temel hedef, bölgenin de güvenliği ve istikrarına katkı sunacak terörle mücadeleyi sürdürmek ve terörü bitirmek.” dedi.

Irak’ın yeniden imarı, ülke sığınmacılarının evlerine geri dönüşü ve su meselesini de ele aldıklarını aktaran Hekim, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hassas ve önemli olan su meselesiyle ilgili özel temsilcisini (Veysel Eroğlu) buraya göndereceğinden de memnuniyet duyarız.” ifadelerini kullandı.

Hekim, Irak’ın yeniden imarı kapsamında Türk firmalarının bu alanda rol almasını istediklerinin ve yatırım yapmaları için onları teşvik ettiklerinin altını çizerek, Iraklılara da Türkiye’ye giriş kolaylığının sağlanmasını Çavuşoğlu ile görüştüklerini belirtti.

Türk ürünlerinin Irak’tan körfeze geçmesi için de kolaylık sağlayacaklarını vurgulayan Hekim, Türkiye ile yeni sınır kapılarının açılmasını da ele aldıklarını söyledi.

Kaynak: