Çavuşoğlu: Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne desteğimiz devam ediyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye’nin Libya’nın meşru hükümeti Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) verdiği desteğin devam ettiğini söyledi.
Çavuşoğlu: Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne desteğimiz devam ediyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Libya’nın meşru hükümetiUlusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) verdiği desteğin devam ettiğini söyledi.

Libya’ya ziyareti çerçevesinde Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Sirac ile Ebu Sitta Askeri Deniz Üssü’nde yapılan görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, "65’inci hükümetin kurulmasından sonraki ilk ziyaretimi Libya’ya yapmaktan gurur duyuyorum." dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'de hükümet kurulduktan sonra Başbakan ve Dışişleri Bakanının ilk ziyaretlerinin KKTC ve Azerbaycan'a yapıldığına dikkati çekerek, "Bu sefer Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızın talimatıyla geleneğimizi değiştirdik ve ilk ziyaretimizi Libya’ya yapıyoruz." dedi. 

UMH Başbakanı Sirac ve Başkanlık Konseyi üyeleriyle görüşmeler yaptığını dile getiren Çavuşoğlu, "Suheyrat’taki anlaşma sonrasında kurulan Libya’nın yeni yönetimine desteğimizi tam olarak veriyoruz." diye konuştu. 

Çavuşoğlu, hükümetin Trablus’a taşınmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, bu hükümeti ilk resmi ziyaret eden ülkenin Türkiye olduğunu ve Özel Temsilci Emrullah İşler’in de gelen heyette bulunduğunu hatırlattı. 

Libya’nın yeniden inşası için Türkiye’nin çalışacağını söyleyen Çavuşoğlu, "Başta enerji, yol ve havaalanları olmak üzere tüm ihtiyaçların karşılanması konusunda Türkiye ve Türk firmaları önemli rol oynayacaktır." ifadelerini kullandı. 

Libyalıların Türkiye’ye gelmeleri konusunda yaşanan vize sıkıntısına değinen Çavuşoğlu, "Buradaki konsolosluklarımıza vize verme konusunda talimatlar verdik. E-Vize uygulamasını başlattık. İnternet konusunda sıkıntıların olduğunu varsayarak başka kolaylıkları da başlatıyoruz. Özel şirketlere vize yetkisi veriyoruz. Bir ay içinde bu çalışmalar da yapılacak." ifadelerini kullandı

Çavuşoğlu, Türk Hava Yolları’nın yakında Trablus seferlerine başlaması konusunda çalışmaların sürdüğünü, yanında bu konuyla ilgili güvenlik ve teknik heyetten uzmanlar getirdiğini vurguladı. 

Libya Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir es-Seyyale de Türkiye’nin devrim ve sonrasında Libya’nın yanında yer aldığını belirterek, "Yeni hükümetten sonra ilk ziyaretini Libya’ya yapmış olmasından dolayı teşekkür ederiz. Türkiye başından beri Libya devrimine destek vermiştir. Türkiye, UMH’ye tüm alanlarda destek vermeye hazırdır. Hiçbir zaman bağlantımız kesilmedi. Bakanlıklar olarak sürekli istişare içinde olduk" dedi. 

Seyyale, tüm işbirliği konularının ele alındığını belirterek, Türkiye Büyükelçiliğinin yeniden açılması, vize konusu başta olmak üzere enerji ve müteahhitlik alanlarında çalışan Türk firmalarının yeniden faaliyete başlaması gibi konuların görüşüldüğünü söyledi. 

Basın toplantısının ardından Trablus Belediyesi’ni de ziyaret eden Çavuşoğlu, Türkiye'deki belediyelerin tecrübelerinin Libya halkıyla paylaşılmasının gerekliliğine vurgu yaptı.