Çavuşoğlu: Srebrenitsa'yı unutmadık, unutturmayacağız

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Bir daha bu acıların yaşanmaması için Srebrenitsa'yı unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız." dedi.
Çavuşoğlu: Srebrenitsa'yı unutmadık, unutturmayacağız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Srebrenitsa soykırımının acısını hala yüreklerinde hissettiklerini belirterek, "Bir daha bu acıların yaşanmaması için Srebrenitsa'yı unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız." dedi.

Srebrenitsa soykırımının 21. yılı kapsamında, savaş döneminde BM askerlerinin üs olarak kullandığı eski akümülatör fabrikasında anma töreni düzenledi.

Tören öncesinde fabrikayı gezerek duvarlarda yer alan Srebrenitsa soykırımına ilişkin fotoğrafları inceleyen Çavuşoğlu, soykırımda hayatını kaybedenler anısına açılan defteri imzaladı.

Çavuşoğlu törende yaptığı konuşmada ise 21 yıl önce Srebrenitsa'da insanlık onurunun ağır bir yara aldığını, Srebrenitsa soykırımının insanlık ve Avrupa tarihi için kara bir leke olduğunu söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, "Bosnalı kardeşlerimizin Srebrenitsa'da yaşadığı tarifsiz acıyı bugün hala yüreğimizde hissediyoruz. Bosnalı yavrunun belleğimize kazınan 'Askerler çocukları küçük kurşunla öldürürler, değil mi anne?' sözleri bugün bile hafızalarımızdan çıkmadı. Bir daha bu acıların yaşanmaması için Srebrenitsa'yı unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız." ifadesini kullandı.

Anne, baba ve çocuk demeden insanları katledenleri insanlığın vicdanına havale ettiklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Burada masumiyeti kirletenleri, insanları toplu mezarlara gömenleri ülkem ve milletim adına lanetliyorum. Şehitlerimizin ailelerine en içten taziyelerimi sunuyorum." şeklinde konuştu.

'Srebrenitsa'da bin, Bosna'da 8 bin kayıp insan var'

Düzenlenen törenin ardından, toplu mezarlardan çıkarılarak kimlik tespiti yapılan Srebrenitsa kurbanlarından 127'sinin daha defnedileceğini aktaran Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyeliği sırasında Balkanlar'daki ihtilaflar sonucunda kaybolan insanlarla ilgili hazırladığı rapordan bahsetti. Çavuşoğlu, Srebrenitsa'da yaklaşık bin, Bosna'da ise 8 bin kayıp insan bulunduğu söyledi.

Yaşanan acıları rakamlara indirgemenin mümkün olmadığını da dile getiren Çavuşoğlu, "Bunu evladı hapsedilmiş annenin yüreğinde, çocuğunun akıbeti belli olmayan babanın gözlerinde gördüm ve bunu ziyaret ettiğim toplu mezarlarda bizzat kendim yaşadım." diye konuştu.

Balkanlar'da yaşanan her çatışmanın, savaşın ve trajedinin acısını Türkiye olarak yüreklerinde hissettiklerini kaydeden Çavuşoğlu, "Bosna Hersek'te ölen her can için Türkiye'nin her köşesinde gözyaşı döktük, dua ettik çünkü Bosna ağlarken Türkiye rahat uyuyamaz." dedi.

Bosna Hersek'in istikrarının Balkanlar'ın istikrarı, Balkanlar'ın istikrarının ise Avrupa'da barış ve huzurun anahtarı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, bölgenin kalkınması ve refahının artırılmasına daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye olarak "kardeş Bosna halkına, Bosna'nın gençlerine" destek olmak için ellerinden geleni yaptıklarını dile getiren Çavuşoğlu, "İnanıyoruz ki Srebrenitsa, insanlık onurunun yitip gittiği yer olduğu kadar insanlık onurunun yeniden yeşerdiği, barışın ve kardeşliğin bir 'srebren' yani gümüş gibi parladığı yer olacaktır." dedi.

Türkiye ve Avrupa'dan çok sayıda Türk törene katıldı

Bakan Çavuşoğlu, Srebrenitsa soykırımın 21. yılı dolayısıyla düzenlenen anma ve cenaze törenine iştirak etmek üzere geldiği Bosna Hersek'te, TRT Haber'in canlı yayınında açıklamalarda bulundu.

Soykırım anma törenlerine Türkiye ve Avrupa'nın değişik şehirlerinden gelen çok sayıda vatandaş ve özellikle de gençlerin katıldığına dikkati çeken Çavuşoğlu, bu durumdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

"Türk milletinin Bosna halkıyla dayanışması gerçekten takdire şayan." diyen Çavuşoğlu, hükümet olarak Bosna'nın daha ileri gitmesi, Bosna'da ve Balkanlarda huzur ve istikrarın güçlü bir şekilde tesis edilmesi için ellerinden gelen siyasi, insani ve kalkınma desteğini verdiklerini anlattı.

Çavuşoğlu, Bosna Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan arasındaki işbirliğini de güçlendirmeye çalıştıklarını belirterek söz konusu bölgeye en güçlü desteği Türkiye'nin verdiğini ve Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenen NATO zirvesinde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu güçlü desteği bir kez daha yinelediğini ifade etti.

Öte yandan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker de canlı yayına katılarak soykırıma ilişkin düşüncelerini paylaştı.

Srebrenitsa'da ne oldu?

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Sırp birlikleri tarafından işgal edilmesinin ardından, BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti.

Katledilen Boşnaklar toplu mezarlara gömüldü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.