Cavusoglu telefonom razgovarao s ministrom vanjskih poslova talibanske vlade Afganistana

Ističući da je važno i obrazovanje djevojčica, minista vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je naveo da turske vlasti prate pozitivne korake preduzete u Afganistanu u tom pogledu
Cavusoglu telefonom razgovarao s ministrom vanjskih poslova talibanske vlade Afganistana

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlut Cavusoglu telefonom je razgovarao s ministrom vanjskih poslova u privremenoj talibanskoj vladi Afganistana Amirom Khanom Muttaqijem, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopćeno je da je Muttaqi poželio brz oporavak turskom predsjedniku Recep Tayyipu Erdoganu koji je zaražen koronavirusom te da se zahvalio na prvom dobrotvornom vozu koji je dopremio humanitarnu pomoć iz Turkiye u Afganistan.

Šef turske diplomacije Cavusoglu je kazao da se uskoro očekuje polazak novog dobrotvornog voza ka Afganistanu.

Cavusoglu je u razgovoru s Muttaqijem naglasio da je uspostavljanje inkluzivne vlade u Afganistanu važno za stabilnost i mir te zemlje. Također, izrazio zabrinutost Turkiye zbog izvještaju o nestanku više aktivistkinja u Afganistanu.

Ističući da je važno i obrazovanje djevojčica, Cavusoglu je naveo da turske vlasti prate pozitivne korake preduzete u Afganistanu u tom pogledu.

Cavusoglu i Muttaqi su razgovarali i o pitanju ponovnog aktiviranja Maarif škola u Afganistanu.

Jedna od tema bili su i pregovori koji se vode o radu aerodroma u Afganistanu kojima bi mogle upravljati Turkiye i Katar.