Çelik: Türkiye ile Rusya arasında hasmane bir ilişki istemeyiz

AB Bakanı Çelik, "Türkiye ile Rusya arasında hasmane bir ilişki olmasını istemeyiz. Mektuplar, bu niyetimizin en yüksek düzeydeki göstergesi olarak ele alınmalıdır." dedi.
Çelik: Türkiye ile Rusya arasında hasmane bir ilişki istemeyiz

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AB’nin gelecek dönem başkanı Slovakya’nın başkenti Bratislava’daki büyükelçilik rezidansında Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi. 

Türkiye ile AB arasında sığınmacılarla ilgili "1'e 1" anlaşmasıyla çok önemli adımlar atıldığını ifade eden Çelik, geri kabul anlaşması, 3 milyar avronun Türkiye’ye gelmesi, vize serbestisi sürecinin hayata geçmesi konularında tıkanma yaşandığını belirtti.

Söz konusu tıkanmanın aşılması gerektiğine dikkati çeken Çelik, "Türkiye ile vize serbestisinin gerçekleşmesinde herhangi bir engel olduğunu düşünmüyoruz. Zaten kriterlerin tamamına yakını yerine getirilmiştir. İnsanlığa mal olmuş evrensel siyasi değerlerin nasıl korunabileceği konusunda beraberce daha çok çalışmamız gerekiyor." dedi.

"Hasmane bir ilişki olmasını istemeyiz"

Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yazdığı mektuba ilişkin bir soru üzerine, daha önce ilişkilerde kriz noktasını oluşturan uçağın düşürülmesi konusunda yapılan teknik açıklamaları hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başından beri bu büyük ilişkinin zarara uğratılmaması gerektiğini, bu olayın araştırılmasına Türkiye’nin hazır olduğunu ifade ettiğini anımsatan Çelik, şöyle konuştu:

"Gelinen noktada Cumhurbaşkanımızın bu yaklaşımı da şimdiye kadar ifade ettiği çizginin bir devamı olarak değerlendirilmelidir. Türk halkı ve Rus halkı arasında çok yakın bağlar var. İki ülke arasında hasmane bir ilişki olmasını istemeyiz. Büyük denkleme bakıldığında bu ilişkilerin dünya ve bölge barışı açısından korunması ve geliştirilmesi gerektiği açık şekilde ortada. Sayın Başbakanımızın Medvedev’e ve Cumhurbaşkanımızın Putin’e yazdığı mektup bu niyetimizin en yüksek düzeydeki göstergesi olarak ele alınmalıdır."

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Haber'in istifası

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Haber’in istifasına da değinen Çelik, şunları kaydetti:

"Bir diplomatın kesinlikle bilmesi gereken ve riayet ettiği ilk kural görev yaptıkları yerlerin ortak makamı olan Cumhurbaşkanlığı makamı ve o ülkenin değerlerine saygıdır. Söz konusu büyükelçi, yaptığı konuşmada bu temel kuralı ihlal etmişti zaten ve gereken tepkiler de kendisine verilmişti. Zannediyorum o sürecin bir devamı olarak Türkiye’de görev yapmasının bir işlevi, manası kalmamıştır. AB ile ilişkilerle bağlantılı olarak değerlendirilmemelidir."