‘Çengelköy Bademi’ tarih oldu

Bir zamanlar yüzü sürekli güneşe bakan Çengelköy sırtlarında yetiştiği için bu semtin adıyla anılan, kokusuyla nam salmış ‘Çengelköy Bademi’ artık yok.
‘Çengelköy Bademi’ tarih oldu

Bir zamanlar yüzü sürekli güneşe bakan Çengelköy sırtlarında yetiştiği için bu semtin adıyla anılan, kokusuyla nam salmış ‘Çengelköy Bademi’, artık yok.

Çengelköy’de yaklaşık 30 yıl öncesine kadar hıyar tarlaları bulunduğunu belirten semt sakinlerinden Salim Porsu, rant baskısıyla artan ve "yabani mantar" gibi etrafı saran konutların bu tarlalarda yükseldiğini söyledi.

Porsu, “Çengelköy bademi dediğin zaman, sen ne dersen de Çengelköy Bademi diye sat, onun kokusu olmadığı zaman zaten kimse yanına gelmez ki. Ayrı bir kokusu, lezzeti vardı onun. Mest ederdi adamı, kokladığın zaman iştahın kabarırdı. Öyle güzel kokardı ki yemeye doyamazdın." dedi.

"Kokusundan geçtim, tadı bile yok"

Çengelköy Bademi’nin hasadının ağustos ayında başladığını söyleyen Porsu şunları söyledi:

“Hasat iki ay kadar sürerdi. Küçük motorlar vardı, motorlu tekneler, onlarla hale götürürlerdi. Eski ticaret odasının olduğu yer haldi o zamanlar. Mahsül çok bereketli olurdu bu arada. Şimdi mümkün mü? Yalova’dan getiriyorlar, seralarda yetişiyor beş para etmez. Şekli benziyor, ufak, açık yeşil renkli ama hepsi o kadar. Eskiden hasat zamanı Çengelköy hıyar kokardı şimdi, kokusundan geçtim, tadı bile yok. Çengelköy Bademi diye halkı kandırıyorlar.”

'Kıymetli materyal olarak saklamışlar'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Tarla Bitkileri Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Rukiye Murat Duran, Tarım Gen Bankası’nda "Çengelköy Hıyarı" şeklinde kayıt olduğunu belirterek, çimlendirmeyi denediklerini, ancak çıkmadığını yani şu anda sonucun sıfır olduğunu söyledi.

Duran, şöyle konuştu:

“Normalde Gen Bankası’na materyal geldiği zaman canlılığına bakılır. Uygun şartlarda muhafaza edilmediği ve çok uzun zaman geçtiği için çimlendirmesi sıfır çıktı. Hatta çimlendirmeyi Gen Bankası’nda görevli olduğum dönemde bizzat kendim yapmıştım. Tabii bizde embriyo da önemlidir. Başka tekniklerle canlandırma yapılabilir. Özel kimyasallarla canlı embriyoya ulaşılırsa yapılabilir. Ama şu anda sıfır görünüyor. Kıymetli materyal olarak saklamışlar.”

“Her şey her yerde ekilmez, Çengelköy Hıyarı da böyle” diyen İstanbul Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Atalık ise şöyle konuştu:

“Tohumun yeri tarlasıdır, bahçesidir. Yani Çengelköy Hıyarı, Çengelköy’de üretilmelidir. Kıyıda köşede bostanlar var. Böyle yerler devletin desteğiyle yaşatılmalı. Yarın öbür gün AB ile ciddi ilişkilerimiz başlarsa kent için tarım arazilerimizi soracaklar. Var mı? Yok, olanın yerinde AVM, otopark yapmaya çalışıyoruz."