Ali Kaya

Ali Kaya

Cennet Mekan Abdülhamit Han

Cennet Mekan Abdülhamit Han

Öyle bir hayat düşünün ki milletin huzur ve refahı , devletin bekası için harcanmış bir ömür. Devletin idaresinde kendisini tahtan indirmeye çalışan iç ve dış düşmanlara karşı koyabilen bir irade ile yöneten bir devlet adamı cennet mekan Abdülhamit han. Sultan Abdülhamit Han otuz üç yıllık devlet idaresinde  okullar açan , fabrikalar kurduran ,projeler çizdiren , iç ve dış düşmanlara karşı üstün bir siyasi zeka ile  Osmanlının  zor günlerinde dahi devleti ayakta tutabilen , Abdestsiz hiçbir evraka imza atmayan. Gayri Müslimlere ait Kilise ve Sinagoglara yardım eden Tebaasında ki memleketlere okul cami ve medreseler inşa eden cennet mekan Abdülhamit hanın vefatının  96. Yılında onu rahmetle anıyoruz.

            Tarihimizin en zor döneminde otuz üç yıl devleti yöneterek Osmanlıyı idare eden eğitimden ulaşıma , istihbarattan , dış siyasete kadar her alanda dahice yöneten Abdülhamit hanı sözde bazı aydınlar  kızıl sultan lakabıyla itibarsızlaştırmak istediler. Bizlere  herkes üzerinde baskıcı ,  darbeci  korku ve şiddetin hüküm sürdüğü dönem diyerek anlatılan  Abdülhamit han dönemi  için neden böyle bir karalama yazılarına maruz kalınmıştır. Kızıl sultan lakabından başlarsak  1895 yılında doğu Anadolu’da Ermeni ayaklanmalarını bastırınca İngiliz ve Fransız yazarlar tarafından Kızıl sultan yaftası ile suçlanmasının ardından Cumhuriyet dönemimizde bazı  sözde aydınlar da bu yafta ya sarılarak bu lakabı halka empoze etmeye çalışmışlarsa da başarılı olamamışlardır. Abdülhamit han günümüz Türkçesi ile ilkokulu  kız ve erkek çocuklara zorunlu kılarak  imparatorluğun her bölgesinde İlkokul ,Ortaokul , Lise ve Üniversiteler açarak Anadolu’daki okul sayısını iki katına çıkararak  eğitime önem vermiştir.Günümüz de Fatih sultan Mehmet köprüsü, Dünya da bir ilk olan  Marmaray ,yine dünyada bir ilk olan dünyanın ilk metrosunun projelerini Hicaz demiryolu gibi bir çok ulaşım yollarını açan yine Cennet mekan Abdülhamit handır.

     Osmanlının ekonomik olarak zor dönemler geçirdiği günlerde kendisinden beş milyon altın karşılığı alınmak   istenen  Filistin için söylediği sözler çok manidardır.’’Bu topraklar benim değil milletimindir. Kanla alındılar ancak kanla satılırlar.’’ Dedikten sonra otuz bir mart vakası ile tahttan indirilmesinin bir ilişkisi olduğu kanaatindeyim. Dahası var Musul da petrol araması yaptırarak bir çok yerde petrol bulunmasından sonra kendi parası ile satın alıp Musul’u şahsi mülkü yaptırarak yabancı devletlerin sömürgecilerin eline geçmesine mani olmaya çalışarak geleceği görebilen , tarihin yıldızlı sayfalarında yerini alarak görevin yapan eşiz bir devlet adamıdır.Tahtan indirildikten sonra 10 yıl içinde Osmanlıyı parçalamaya başlayan emperyalist devletler amacına ulaşmıştır.Osmanlı padişahlarından  halifelik makamını en etkili kullanan Abdülhamit Han Afrika’dan Çin’e kadar uzak diyarlardaki Müslüman cemaat liderlerini sarayda ağırlayarak İslam ümmetini tek çatı altında toplamayı amaçlamıştır.

              Yaptıkları ile günümüz Türkiye’sinin temellerini atan Abdulhamit han için ne söylersek ne yazarsak eksik kalır. Bizler sadece onun aziz hatırasını gelecek nesillere anlatarak aktarabilirsek yaşatabiliriz. Sultanım mekanın cennet olsun .

SAYGILARIMLA

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR