'Cep'ten alo diyeli 23 sene oldu

23 Şubat 1994 tarihinde Türkiye’de cep telefonu şebekeleri hizmete açıldı. Türkiye'de ilk cep telefonu görüşmesi 23 Şubat 1994'te Süleyman Demirel ve Tansu Çiller arasında gerçekleşti.
'Cep'ten alo diyeli 23 sene oldu

Cep telefonundan ilk Alo 1994 Şubat'ında denildi. 24 Şubat 1994 tarihli gazetelerin "Cep telefonunda ilk alo" başlığıyla duyurduğu haberde, ilk konuşmanın dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile başbakanı Tansu Çiller arasında olduğu açıklandı. Dönemin ulaştırma bakanı Mehmet Köstepen, ilk cep telefonlarının milletvekillerine dağıtılacağını ve ilk konuşma hakkı için bir VIP listesi belirlendiğini duyuruyordu. İlk başvuranlar arasında Semra Özal da vardı ve kendisine hemen bir telefon tahsis ediliyordu. İlk görüşmelerde, kontörler 9 saniyede bir atıyor ve kontör başına 9 bin 500 lira olarak ücretlendirme yapılıyordu. Cep telefonları ise kısa bir süre sonra 29 milyon liradan PTT onaylı olması şartıyla piyasaya da sürüldü. Ayrıca, PTT'ye abonelik ücreti olarak 6 milyon lira ödeniyordu. Sabit ücretin fiyatı ise 140 bin liradan başlıyordu.

GÜNLÜK HAYATIN VAZGEÇİLMEZİ OLDU

Turkcell ve Telsim, Türk Telekom ile yaptıkları gelir paylaşımı sözleşmeleri ile 1994 yılı itibarıyla GSM 900 hizmeti sunmaya başladı. Ardından, mevzuat değişiklikleriyle lisans verilmesi mümkün hale geldi. Türkiye'de her üç kişiden biri cep telefonu sahibi Türkiye cep telefonu kullanımında dünya ortalamasının üzerine çıkmış durumda. 2003 yılı verilerine göre, yaklaşık 70 milyon nüfusun 26 milyondan fazlası cep telefonu abonesi. Bu da her üç kişiden birinin cep telefonu kullandığını gösteriyor. Dünyadaki abone sayısı ise 1 milyara ulaşmış durumda. Bu rakamın 100 milyonu ABD'de bulunuyor. Cep telefonu müşterileri de zamanla "daha fazlasını istemeyi" öğrendi. Operatörler de yeni üyeleri çekmek için düşük maliyetli, temel özelliklere sahip cep telefonlarına yoğunlaşmayı tercih ettiler. Bugünse, sınır tanımıyorlar. Hat ve telefon maliyetleri giderek düşüyor. WAP ve GPRS gibi yeni teknolojiler sayesinde hayaller gerçekleşti. Artık cep telefonundan; trafik-hava durumunu, tren, otobüs kalkış-varış saatlerini, sinema ve tiyatro seanslarını, haber ve spor olaylarını takip etmek mümkün hale geldi. Hatta bankacılık hizmetleri bile yapılabiliyor. Birkaç hafta içinde bu da eski teknoloji haline gelebilir ama cep telefonlarının en son "numarası", kamera. Artık bu küçük aletlerle fotoğraf, kısa metrajlı film çekmek bile mümkün.

TÜRKİYE'NİN GSM OPERATÖRLERİ

Turkcell: Avrupa'nın beşinci, dünyanın 12'nci en büyük mobil operatörü konumunda. Abone sayısı şu anda 19 milyon. Telsim: TMSF'ye devredilerek kamulaştırılınca, Türkiye cep telefonu tarihinde ilginç bir adım daha atılmış oldu. 81 ilde 5 bin istasyon ile hizmet veriyor. Aria-Aycell: Birleşme tamamlanmak üzere. Aria, TIM ve Türkiye İş Bankası'nın işbirliği sonucu doğmuştu. Aycell ise 2001'de kuruldu.

DİĞER İLKLER

1996 Faturasız yani kontörlü cep telefonu aboneliği başladı. 1999 WAP tarayıcısına sahip ilk cep telefonu Nokia 7110 satışa sunuldu. 2000 Dokunmatik ekranlı ilk cep telefonu piyasaya çıktı. 2001 Renkli ekranlı ilk cep telefon modelleri Nokia ve Sony Ericsson'dan geldi. 2002 Dünyanın ilk kameralı cep telefonu Nokia 7650 satışta, dünyada MMS (Multimedia Messaging Service) hizmeti başladı. 2004 GSM abone sayısı tüm dünyada 1 milyara ulaştı. 2007 Akıllı telefonlar için milat kabul edilen ilk iPhone modeli satışa çıktı. 2009 Türkiye'de 3G mobil iletişim başladı. 2013 Türkiye'deki 3 operatörün toplam abone sayısı 68 milyona ulaştı.

BETÜL ERDİL / YENİ HABER GAZETESİ