Cerablus 'hayata bağlandı'

ÖSO'nun kontrolü ele geçirdiği Cerablus'ta halk, terör örgütü DAEŞ'in yasakladığı iletişim araçlarını yeniden kullanabilmenin sevincini yaşıyor.
Cerablus 'hayata bağlandı'

Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) kontrolü ele geçirdiği Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus ilçesinde vatandaşlar, terör örgütü DAEŞ'in yasakladığı iletişim araçlarını yeniden kullanabilmenin mutluluğu yaşıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyinde terör tehditlerine karşı başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı'nın yürütüldüğü ilk merkez olan Cerablus'ta hayat normale dönmeye başladı. ÖSO'nun kontrolü yeniden ele almasının ardından Cerablus'a dönen halk bir yandan onarım çalışmalarına destek veriyor diğer yandan iş yerlerini açarak sürece katkı sağlıyor.

Sokaklarda hareketliliğin her geçen gün artığı ilçede aileler ve çocuklar da günlük yaşamlarını daha rahat sürdürüyor. Bölgenin güney batısında operasyonlar sürmesine rağmen ilçe halkı cep telefonu, televizyon, bilgisayar ve radyo satılan iş yerlerine rağbet ediyor. Evlerinin damına kurdukları çanak antenlerle televizyon yayınlarını izleme olanağı bulan aileler, Fırat Kalkanı Harekatı'nın başarıyla tamamlanıp ülkelerinin tamamen bağımsız olacağı günü bekliyor.

Bazı vatandaşlar aylar sonra cep telefonundan sosyal medya hesaplarına girerken kimileri de uzun süredir haber alamadıkları yakınlarına ulaşmanın mutluluğunu yaşıyor.

Esnaf memnun

İlçe esnafı tekrar kepenk açmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

DAEŞ'in kontrolünde geçen 2,5 yılda bütün iletişim araçlarının kullanımı ve satışının yasak olduğunu belirten esnaf, bunu ihlal edenlerin ağır cezalara çarptırıldığını anlattı.

İki haftadan bu yana vatanlarında özgürce yaşama imkanı bulduklarını söyleyen esnaf, ÖSO ve Türk askerine olan minnettarlığını dile getirdi.

İlçe halkından Yusuf el-Murad da iki yıl boyunca telefonsuz bir hayat sürdürdüklerini ifade etti.

Bu sürede yakınlarından haber alamadıklarını ve kendilerini boşlukta hissettiklerini dile getiren Murad, "İki yıldan beri Cerablus bölgesinde DAEŞ'ten çektiğimiz kadar başka bir şeyden çekmedik. Çok yoksulluk gördük. Televizyon, telefon koymadılar. Türkiye'nin sayesinde ÖSO geldi bizi özgürlüğümüze kavuşturdu. Telefon ile konuşmaya başladık, Allah hepsinden razı olsun. Biz şimdi herkesle telefonla konuşabiliyoruz. Yurt dışında olan çocuklarımla şimdi konuşuyorum. Eskiden onlar bizim nerede olduğumuzu bilmiyordu biz onların nerede olduğunu bilmiyorduk." diye konuştu.