Büşra Aksakbağı Ay

Büşra Aksakbağı Ay

Ceren’in katili kim?

Ceren’in katili kim?

Ben Ceren Damar..

24 yaşında bir araştırma görevlisiyim. Çok emek verdim, çok dirsek çürüttüm.

Mesleğimin henüz başında, 2 aylık çiçeği burnunda evli, geleceğe dair hayalleri ve umutları olan bir gençtim.  

Gençliğimden vuruldum.

Üniversitede, odamda; dövüldüm, bıçaklandım ve vuruldum.

Geride bir eş, bir anne, bir baba ve yaşanmamış bir hayat bıraktım.

Bir öğrencinin kopya çekerek hukukçu olup ülkenin adalet sistemine sızmasını engellediğim için vuruldum.

*

Ceren’in katili sadece tetiği çeken mi?

O silah o okula nasıl girdi? Ceren bunca şey yaşarken sesini kimse, nasıl duymadı? Katilin peşinden başka bir öğrenci koşarken okulun güvenliği neredeydi?

Ceren’i sadece tetiği çeken öldürmedi.

Ceren’i yetiştirdiğimiz yeni nesil öldürdü. Gittikçe dejenere olan bir nesil. Potansiyeli oldukça yüksek olmasına rağmen parmağını dahi oynatmaya üşenen, tatminsizlik girdabına doğuştan sokulan, sadece tüketmeyi sevdirerek kandırılan nesil. Toplumsal değerlerin, hatta çoğu zaman kendilerinin bile farkında olmayan, hiçbir şey yapmayan ama her şeyi kendisine hak gören bir nesil. Ceren’i canından eden işte tam olarak budur. Ve bu maalesef bizim eserimiz. O tetiği hepimiz çektik.

*

Herhangi bir liseye gidin ve sadece izleyin. İnanın kanınız donacak. Kız çocukları da dahil (hatta daha da vahim) çetecilik sarmış okulları. Kim, kimi nasıl dövdüğü, hastanelik ettiği ile övünüyor. Ve bu çocukların ailesi “benim çocuğum yapmaz” diyor.

Kendinde her şeyi bu kadar hak gören ve yaptığı hiçbir kötülüğün bedelini ödemeyen bir nesli üniversiteli yapıyoruz. Ayırmıyoruz. Islah etmiyoruz.

Okumaya, dirsek çürütmeye, hayatını ve geleceğini kazanmak için hiçbir taviz vermeyen bu yeni nesle ödül veriyoruz. Sen emek verip kazanamasan da biz parasını verip seni avukat yaparız diyoruz. Hiçbir zaman çaba göstermeye alışık olmayan bu neslin önüne çıkan ilk engelde haksız bir öfke patlamasına ve daha da ileri gidip engel olanın canını almasına şaşırıyoruz.

Şaşırmayalım. Bu nesli yetiştiren aileler, onların emanet ettiği eğitim sistemi, suçlunun hakkettiği cezayı almadığı adalet sistemi ile, el birliğiyle, biz yapıyoruz bunu.

*

Ceren hoca o gün sınavda bu katili görmezden gelseydi ne olacaktı?

Ceren hoca belki de vahşice katledilmemiş olacaktı. O katil Hukuk Fakültesinden mezun olacaktı. Avukat olup adalet sisteminin bir parçası olacaktı. Belki eline silah alıp birilerini vurmayacaktı. Fakat hukuk eliyle bir değil belki binlerce kez cinayet işleyecekti.

Ceren hoca buna izin vermedi. Kendi canından oldu fakat farkında değiliz ama birçok cinayetin önüne geçti. Eğitim şehidi oldu. Rabbim mekanını cennet etsin.

Yarış atı yetiştirmeyi bırakalım. Vicdanlı insanlar yetiştirelim. Ceren hocanın eşinin dediği gibi; “İyi bir mühendis, iyi bir doktor, iyi bir hukukçudan önce iyi bir insan olmaya çalışalım.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Büşra Aksakbağı Ay Arşivi
SON YAZILAR