Cezaevleri fabrika gibi

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu’nun düzenlediği İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı Kılıçarslan Şehir Meydanı’nda açıldı.
Cezaevleri fabrika gibi

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu’nun düzenlediği İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı Kılıçarslan Şehir Meydanı’nda açıldı. 24 Ekim’e kadar ziyarete açık kalacak olan fuarda, ülke genelinden 68 ceza infaz kurumundan hükümlü ve tutukluların el emeği göz nuru ürünleri yer alıyor.

Fuarın açılışına Konya Valisi Yakup Canbolat, Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Selahattin Menteş, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, HSK 1. Daire Başkanı Halil Koç, Konya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Şaban Yılmaz ile İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Murat Atan’ın katıldı. Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri’nde üretilen ürünlerin sergilendiği fuarın hayırlı olmasını dileyen Konya Valisi Yakup Canbolat, “İşyurtları Kurumumuz, düzenlediği eğitimler, iyileştirme faaliyetleri ile, atıl konumdaki insan gücünü kullanarak ülke ekonomisine ve üretimine katkıda bulunuyor” diye konuştu. Fuarla, tutuklu ve hükümlülerin sosyal hayattan kopmadan topluma entegre olduklarını belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay,  “Bu fuarlarla, cezaevi ve tutukevlerinde kalan vatandaşlarımız hem yeni bir meslek edinirken, fuarlarda sergilenen ve satışa sunulan ürünler sayesinde gelir de elde edinmiş oluyor” ifadelerini kullandı.

10-1-2-036.jpg

53 BİNDEN FAZLA HÜKÜMLÜ ÇALIŞIYOR

Türkiye’deki infaz sisteminin, modern ve gelişmiş ülkelerdeki infaz sistemlerine örnek gösterilebilecek durumda olduğunu belirten Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Selahattin Menteş, “Sayısı 301’e ulaşan İşyurtları’nda her yıl ortalama 52 binden fazla hükümlü ve tutuklu çalışmaktadır. 2018’e kadar 302 kamu kurumlarıyla protokol imzalandı ve toplam 4 bin 353 kişi cumhuriyet başsavcılığı, belediyeler ile tapu kadastro müdürlüklerinde çalışmıştır. Geçtiğimiz sene 7 şehirde düzenlediğimiz fuarlarımıza 600 bin kişi katılmıştır. Bugünkü fuarda da 68 kurumumuzda yapılan eğitim çalışmaları kapsamında üretilen yüzlerce ürünü hep birlikte göreceğiz. Fuarda 230 personelimiz görev alacak” diye konuştu.

10-1-3-028.jpg

AB STANDARTLARININ ÜZERİNDE

İşyurtları ile dünyaya örnek teşkil edecek AB standartlarının üzerinde bir kuruma kavuşulduğunu vurgulayan Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, “İşyurtları, kişiyi tamamen toplumdan tecrit etmeden yeniden sosyal hayata adapte olmasına, bu kişinin bağlı olduğu aile bireylerine kazanç elde etmesine imkân veren başarılı bir uygulamadır” dedi. HSK 1. Daire Başkanı Halil Koç da hükümlülerin özgürlüğe kavuşması ile birlikte toplumsal hayata uyum sağlayarak yaşamlarını sürdürebilmeleri için İşyurtları Kurumu’nun farklı iş kollarında üretilen ürünlerin Konyalıların beğenisine sunulduğunu kaydetti. 

10-1-4-020.jpg

“SOYUTLAMAK YERİNE TOPLUMA KAZANDIRALIM”

Konya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, ceza adalet sisteminin, hükümlünün cezasını çekerken toplumdan soyutlanıp hapsedilmesi fikri yerine, kişinin üretken, vatanına, milletine, devletine ve nihayetinde topluma faydalı bireyler yetiştirilmesi amacıyla kurulduğuna vurgu yaparken, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Şaban Yılmaz da, ceza ve infaz kurumlarında birçok eğitim ve sosyal faaliyet düzenlediklerini aktararak, “Ceza infaz kurumlarımızda 37 bin civarında hükümlü ve tutuklu değişik seviyelerdeki eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedirler” diye konuştu. Suçlunun, cezasını infaz ederken yeniden topluma ıslah edilmiş bir birey olarak dönmesi için çalıştıklarını söyleyen İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Murat Atan, “Bu minvalde de İşyurtları Müdürlüğü, 301 kurumu ile kendini bu insanların eğitimine adamış bir merkezdir” dedi.  Konuşmaların ardından Türkiye’nin 68 farklı ceza infaz kurumunda yürütülen İşyurtları eğitim ve iyileştirme faaliyetleri kapsamında tutuklu ile yükümlülerin ürettikleri ürünlerin tanıtım ve satışının yapıldığı fuarın açılışı kurdele kesimi ile gerçekleştirildi. Protokol üyeleri, açılışın ardından hep birlikte fuarı gezerek üretilen ürünler hakkında bilgi aldılar. Fuar, 24 Ekim’e kadar saat 10:00 - 20:00 arası ziyarete açık kalacak.

10-1-5-012.jpg

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ