Cezaevleri hayvan gübresinden kendi elektriğini üretecek

Cezaevleri hayvan gübresinden kendi elektriğini üretecek

Adalet Bakanlığı, cezaevlerinin enerji ihtiyaçlarını karşılamak, hükümlü ve tutuklulara yeni meslek ve istihdam alanları oluşturmak amacıyla dünyada ilk kez parmaklıklar ardında hayvan gübrelerini kullanarak elektrik üretimi gerçekleştirecek.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Vehbi Kadri Kamer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ceza infaz kurumlarındaki hükümlülerin meslek sahibi olmaları amacıyla 1997 yılında iş yurtlarının kurulduğunu belirtti.

Cezaevlerindeki iş yurtlarında 47 bin hükümlü ve tutuklunun çalışarak meslek sahibi olmak için ter döktüğünü ve üretim yaptığını ifade eden Kamer, meslek eğitim faaliyetlerinin 180 ayrı alanda devam ettiğini anlattı.

Gelişen teknolojiyle faaliyet alanlarına "yenilenebilir enerji" konusunu da ilave ettiklerini bildiren Kamer, İzmir'in Foça ilçesindeki Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda hayvan atıklarından elektrik elde edilmesi için projelerin tamamlandığını belirtti.

- Büyükbaş ve kanatlı hayvan atıkları elektrik olacak

Foça'da biyogaz tesisi kurulacağını ve bunun da pilot uygulama olarak hayata geçirileceğini bildiren Kamer, burada hayvancılık alanındaki atıkların kullanılacağını, başarı sağlandığında Niğde ve Kars'taki cezaevlerinde de bu tesislerin kurulacağını kaydetti. Kamer, "Kurulacak biyogaz tesisinde büyükbaş ve kanatlı hayvan gübresi kullanılarak elektrik enerjisi elde edilecek. Üretilecek enerji miktarı günlük bin 440 kilovat ile başlayacak, zaman içinde 2 bin 880 kilovata kadar yükseltilebilecektir. Böylece söz konusu cezaevimizin yüzde 13'lük enerji ihtiyacı bu tesisten üretilen elektrikten karşılanacaktır." ifadelerini kullandı.

Kamer, hedeflerinin öncelikli olarak yenilenebilir enerji konusunda hükümlü ve tutukluların meslek ve iş sahibi olmalarını sağlamak olduğuna vurgu yaptı.

Tesislerde ilk olarak hükümlülere "yenilenebilir enerji" ve "biyogaz" konularında eğitimler verileceğinin altını çizen Kamer, daha sonra söz konusu tesislerde uygulamaya geçirileceğini aktardı.

- "Dünyaya örnek olmak istiyoruz"

Kurulacak tesislerde elde edilecek elektriğin öncelikle cezaevlerinin enerji ihtiyacı için kullanılacağına işaret eden Kamer, şunları kaydetti:

"Dünyada ilk kez gerçekleştirilen bu uygulama ile dünyaya örnek, ceza infaz kurumlarının da kendi elektrik enerjisini üreten kurumlar olabileceğini dünyaya anlatmak ve yaymak istiyoruz. İncelediğimiz birçok ülkenin cezaevinde öncelikli işyurtları gibi modern ve entegre sistem olmadığını gördük. Birçok cezaevinde biyogazdan elektrik üretilebilen bir modelin bulunmadığını gördük. Ülkemiz bu anlamda model olacak."

Uşak Açık Ceza İnfaz Kurumunda ise güneş enerjisinden elektrik üretileceğini, bununla ilgili proje aşamasının tamamlanmak üzere olduğunu bildiren Kamer, her iki projenin inşaat çalışmalarına kısa sürede başlanacağını sözlerine ekledi.