CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Balıkesir'de:

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Balıkesir'de:
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Balıkesir'de:
 "Asgari ücret 949 lira. Beş kişilik bir aile, günde sadece bir çay bir simit yesin. Beş kişi bir öğün, 10 lira, 3 öğün 30 lira. 30 gün var çarpıyoruz sadece simit ve çay yeseler 900 lira. Geriye kalıyor 49 lira"
- "Emekliye sanki dünyanın servetini veriyorum. Senede iki kez ikramiye vereceğiz. 'Nereden bulacaksın' diyorlar. Sen bunu daha öğrenemediysen niye o koltukta oturuyorsun?"
- "Polislerin zor şartlar altında görev yaptığını biliyorum. '3600 gösterge talebimiz var' diyorlar, sözüm söz onların bu taleplerini yerine getireceğiz"

BALIKESİR (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, asgari ücretin 949 lira olduğunu belirterek, "Beş kişilik bir aile, günde sadece bir çay bir simit yesin. Beş kişi bir öğün, 10 lira, 3 öğün 30 lira. 30 gün var çarpıyoruz, sadece simit ve çay yeseler 900 lira. Geriye kalıyor 49 lira" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisince Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde düzenlenen mitingde, "Onlar miting yapıyor adam taşıyor, ben sizin ayağınıza geliyorum" diyerek sözlerine başladı.

Bu ülkenin insanlarına hizmet etmeyi kutsal görev bildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, halkın refahı için çalışacağını söyledi.

Son yerel seçimde Burhaniye Belediyesini kaybettiklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, kendi eksikleri ve hataları nedeniyle bu sonucun oluştuğunu anlattı.

Kılıçdaroğlu, ülkenin içinde bulunduğu şartların yeni başlangıcı zorunlu kıldığını ileri sürerek, 13 yıldır ülkeyi yönetenlerin getirdiği noktada 6 milyon 200 bin işsiz ve 17 milyon yoksul olduğunu söyledi.

İzlenen yanlış politika nedeniyle 2 milyon Suriyeli için 5,5 milyar dolar para ödendiğini, aylık geliri bin liranın altında olan 8 milyon emekli bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Bu tablo içinize siniyorsa sorun yok. İçinize sinmiyorsa, işsizlik yoksulluk olmasın, refah ve huzur içinde yaşamak istiyorsanız 7 Haziran'da yeni bir başlangıç yapalım" diye konuştu.

Seçim bildirgesinde de geçtiği gibi refahı tabana yayacaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, ülkede yoksul ve aç kalmayacağını söyledi.

Kılıçdaroğlu, seçim çalışmalarındaki vaatlerinde verdikleri rakamlara kimsenin yanlış demediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Kimse 'sen şu rakamı şişirdin' demiyor. 'Projelerin doğru ama bunları yapmak için parayı nereden bulacaksın?' diyorlar. Buradan söylüyorum, Ankara'daki sağır kulaklar da duysun, parayı bulacağım projelerin tamamını hayata geçireceğim. Sözüm söz. Ben 4 yıl için yetki istiyorum. 4 yıl sonunda hiçbir aile, ben yoksulum demeyecek. Hiçbir ailenin geliri 720 liranın altında olmayacak. Aile sigortasını getireceğiz. Siyasi anlayışımda da ahlakımda da genel kural vardır, sağ elin verdiğini sol el görmeyecek. 21. yüzyılın Türkiye'sinde neden 17 milyon yoksul var? Hangi gerekçeyle?"

Türkiye'nin dünyadaki 19. en büyük ülke olduğunu ancak insanı gelişmişlikte çok gerilerde kaldığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, ülkeye birinci sınıf demokrasi getireceğini söyledi.

Kimsenin inancını, etnik kimliğini, yaşam tarzını siyasete malzeme yapmayacağını, yaptırmayacağını aktaran Kılıçdaroğlu, herkesin istediği gibi düşüneceğini, inancını yerine getireceğini anlattı.

İbadetini yerine getiremediğini söyleyen vatandaşın önüne düşeceğini ve ibadetini yerine getirmesi için mücadele edeceğini belirten Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Refahı tabana nasıl yayacağız? Yarattığımız geliri hakça bölüşeceğiz. Emekliye ramazan ve kurban bayramında birer ikramiye vereceğiz. Koro halinde bağırıyorlar 'parayı nereden bulacaksın' diye. Kaçak saraya bağlanan bütün hortumları keseceğim, parayı bulacağım. İlk ramazan ve kurban bayramında ikramiyeyi vereceğim. Başbakan olarak bu ikramiyeyi yatırmadıysam hem başbakanlığı hem de siyaseti bırakacağım. Sanki emekli parayı koşa koşa İsviçre bankalarına yatıracak. Alışveriş yapacak, esnaf, toptancı ve üreten sanayici kazanacak. Herkes kazanıyor, bir grup kaybediyor, kimler, hortumcular."

Siyasetçisinin halka hesap verme yükümlülüğü bulunduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Asgari ücret bin lira diyorlar. Bilmiyorlar, haberleri yok. Asgari ücret 949 lira. Beş kişilik bir aile, günde sadece bir çay bir simit yesin. Beş kişi bir öğün, 10 lira, 3 öğün 30 lira. 30 gün var çarpıyoruz sadece simit ve çay yeseler 900 lira. Geriye kalıyor 49 lira. O insanlarda vicdan varsa, mutfak ve okul masrafını mı, elektrik, doğalgaz parasını mı ödeyecek, çıkıp anlatsınlar. Ben de 1500 lira yapacağım dedim. Bu da büyük para değil. Her evin tenceresinin kaynaması lazım" dedi.

- Gömeç mitingi

Kılıçdaroğlu, buradan seçim otobüsüyle geçtiği Gömeç ilçesindeki mitingde ise hep beraber güzel Türkiye için çalışılması gerektiğini söyledi.

Çiftçinin, ürettiğinin karşılığını alamadığını ileri süren Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Şunu söyleyin, 'Ya arkadaş bu hükümete 13 yıl kredi açtık. Tek başına iktidarlık verdik, gel sorunu, yoksulluğu çöz, yolsuzluğu ortadan kaldır diye, oy verdik. Tam tersini yaptılar. Sizden 4 yıl için yetki istiyorum. 4 yıl içinde yeni bir Türkiye, huzurlu bir Türkiye olacak. Vatandaşın cebi ara görmüyor politikacı köşeyi dönüyor. Kimin parasını yiyorlar, sizin paranızı yiyorlar. Kul hakkı yemek günahsa, ahlaklı siyasetçi toplanan her kuruş verginin hesabını vatandaşa vermek zorundadır."

Kılıçdaroğlu, toplanan her kuruşu millet için harcayacağını ifade ederek, "Emekliye sanki dünyanın servetini veriyorum. Senede iki kez ikramiye vereceğiz. 'Nereden bulacaksın' diyorlar. Sen bunu daha öğrenemediysen niye o koltukta oturuyorsun? Vallahi de billahi de emekliye o parayı vereceğim" diye konuştu.

İktidar partisinin, pırlantada, incide, yakutta KDV ve ÖTV'yi sıfırladığını anlatan Kılıçdaroğlu, "Ben de mazotta sıfırlıyorum. Sen birilerine, ben köylüye üretene ekene biçene çalışıyorum. 11 milyon emekliye sesleniyorum, bir tek fire bile istemiyorum. Ramazan ve kurban bayramlarına sana vefa borcumuzu ödeyeceğiz. Ülkenin kalkınmasında alın terin, emeğin, gözyaşın var o hakkını ödeyeceğim" ifadesini kullandı.

- Ayvalık mitingi

Kılıçdaroğlu, Ayvalık'ta seçim otobüsü üzerinden yaptığı konuşmada ise ilçeye gelene kadar birçok ilçede miting yaptığını belirterek, "Benim alın terim, emeğim size helal olsun" dedi.

Ülkenin huzuru, geleceği, bayrak ve bu güzel ülke için çaba harcamanın temel görevi olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Daha mutlu Türkiye için çaba harcayacağım. İnsanımızı, ülkemizi, çocuklarımızı seviyoruz. O zaman hepimize görev düşüyor. 7 Haziran'da güzel bir başlangıç yapacağız. Sandığa gideceğiz, omuz omuza, gülerek eğlenerek, demokrasiyi büyültmek, hesap sormak için... 4 yılda ben Türkiye'nin kaderini değiştireceğim, yoksulluğu toprağa gömeceğim, kimse 'ben yoksulum' demeyecek. 4 yılda refahı tabana yayacağım. İşsizlikle mücadele edeceğim."

Kılıçdaroğlu, 13 yılda ortaya çıkan tablonun karamsar göründüğünü ama çözülmez olmadığını belirterek, bunun yolunu bildiklerini söyledi.

Refahı tabana yayacaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Emekliye birer maaş ikramiye vereceğiz dedik, 'nereden bulacaksın?' diye sordular. Bu soruyu sormak kadar ayıp, insanlık dışı bir şey olmaz. Ya 500 lira, 800 lira aylık alıyor" diye konuştu.

İktidar partisinin telaş içinde olduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, "Biz ikramiye vereceğimizi söylüyoruz, 'emekliye bu para niçin veriliyor?' diyorlar. Hangi gerekçeyle verilmesin? Emekli vefa borcumuz olan kitle" dedi.

Beş kişilik ailenin çay ve simit hesabıyla asgari ücreti Ayvalık'ta da anlatan Kılıçdaroğlu, asgari ücreti fazla olmasa da bin 500 liraya çıkaracaklarını söyledi.

Herkesin çocuklarına, torunlarına, Gazi Mustafa Kemal ve şehitlere karşı sorumluluğunun bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, bu bilinçle sandığa gidilmesini istedi.

TOBB'un genel kurulunda yaptığı konuşmayı anlatan Kılıçdaroğlu, "Orada 'Türkiye'de medya özgürlüğü var diyenler el kaldırsın' dedim, bir tek kişi, AKP'li bakanlar bile el kaldırmadı. Onlar da biliyor ki, medya özgür değil. Medyası özgür olmayan ülkede halk da özgür değildir" ifadesini kullandı.

- Polislerin 3600 gösterge talebi

Kılıçdaroğlu, siyasetin köşeyi dönme sanatı değil halka hesap verme sanatı, zenginleşme aracı değil halka hizmet etme aracı olacağını söyledi.

Güvenliği sağlayan polislere, "CHP bile olsa iktidarın değil halkın polisi olun" diye seslenen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: 

"Gencecik çocuklarımıza, delikanlılara sert davranmayın. Onlar çocuklarımız, gençlerimiz. Bağırabilirler, taşkınlık yapabilir, yürüyebilirler. Onlar kişisel çıkarlar peşinde koşan çocuklar değil daha güzel huzurlu Türkiye olsun istiyorlar. Polislerin zor şartlar altında görev yaptığını biliyorum. '3600 gösterge talebimiz var' diyorlar, sözüm söz onların bu taleplerini yerine getireceğiz."