CHP İş Dünyası Grubu, Şanlıurfa'da

CHP İş Dünyası Grubu, Şanlıurfa'da

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Suriye sadece güvenliğimiz ve sosyal dengemiz açısından değil, orta ve uzun dönem ekonomimiz üzerinde de ciddi bir risk unsurudur" dedi.

Öztrak, CHP İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Suriye ve Irak'taki iç sorunların ekonomisine etkisini görmek amacıyla bölgeyi ziyaret ettiklerini söyledi.

Suriye meselesinin Türkiye'yi ciddi anlamda olumsuz etkilediğini savunan Öztrak, Türk toplumunun en baştan itibaren meseleye insani açıdan yaklaştığını, yaşadığı sıkıntılara rağmen büyük bir olgunluk gösterdiğini vurguladı.

Dinleri ve tarihlerinin muhacir-ensar geleneğinin Suriyeli kardeşlerine karşı gösterildiğini dile getiren Öztrak, "Suriye meselesi artık sadece bir göçmen sorunu veya kısa dönemli bir sorun olmaktan çıkmaktadır. Güney sınırlarımız, radikal örgütler için güvenli yaşam alanı haline gelmiştir. Suriye sınırımız Afganistan-Pakistan sınırında farksızdır" dedi.

Türkiye'ye gelen Suriyeli sığınmacıların sayısının 70 ilin nüfusundan fazla olduğunu ifade eden Öztrak şöyle devam etti:

"Ülkemiz sınırları içinde kayıp bir kuşak riski her geçen gün artmaktadır. Ülkemize gelen Suriyelilerin 500 bini okul çağındadır. Bu, ülkemiz için ileride büyük bir sosyal yaraya dönüşebilir. Önlemleri şimdiden alınmak zorundadır. Suriye sadece güvenliğimiz ve sosyal dengemiz açısında değil, orta ve uzun dönemde ekonomimiz üzerinde de ciddi bir risk unsurudur. Suriye'deki iç savaştan önce Şanlıurfa'nın bu ülkeye ihracatı 81 milyon dolar iken, geçen yıl 30 milyon dolara düşmüştür. Şanlıurfa'dan Irak'a yapılan ihracat 129 milyon dolar iken, bu da geçen yıl yaklaşık 124 milyon dolara düşmüştür."

Öztrak, Suriye ve Irak'ta yaşanan sorunların etkilerini hafifletebilmek için hükümetin hızla atması gereken adımlar olduğunu kaydetti.

CHP heyeti, bölge gezisi programı kapsamında sanayi ve ticaret odası, esnaf odaları birliği ve esnaf ziyaretlerinde bulunacak.