CHP'den "çocuk istismarına hayır" eylemi

CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu:- "Her gün ülkemizin dört bir yanından gelen istismar haberleriyle sarsılıyoruz. İstismar toplumsal hayatın her alanına sirayet etmiş durumda"- "Son 10 yılda çocuk istismarı tam 7 kat arttı. Kadına şiddet yüzde 1400 ar
CHP'den "çocuk istismarına hayır" eylemi

İSTANBUL (AA) - CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, her gün ülkenin dört bir yanından çocuklara yönelik istismar haberlerinin geldiğini belirterek, "İstismar toplumsal hayatın her alanına sirayet etmiş durumda." dedi.

CHP İstanbul İl Başkanlığınca, çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarına dikkati çekmek ve toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla Baltalimanı Sahili'nden ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden "çocuk istismarına hayır" yazılı balonlar bırakılarak eylem yapıldı. Üzerinde, "çocuk İstismarına dur de" yazılı iki feribot da denizden eylemcilere destek verdi ve siyah balonları havaya bıraktı.

CHP İl Başkanı Kaftancıoğlu, burada yaptığı açıklamada, her gün ülkenin dört bir yanından gelen istismar haberleriyle sarsıldıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"İstismar toplumsal hayatın her alanına sirayet etmiş durumda. Artarak yaşanan vakalar, kanımızın donduğu, bunun insanlıkla yakından uzaktan ilişkisi yok dediğimiz korkunçluktadır. Son 10 yılda çocuk istismarı tam 7 kat arttı. Kadına şiddet yüzde 1400 arttı. Bu iki oran birbiri ile yakından ilişkilidir çünkü nedenleri de benzerdir. Son 10 yılda 300 bin istismar vakası yaşandı. Ülkemizde 181 binin üzerinde gelin edilmiş çocuk var. Dini nikahlar nedeniyle gerçek sayı bunun çok üzerindedir. Çocuklara yönelik cinsel istismar olaylarında Türkiye, dünyada 3’üncü sırada. Onlar yazmasa da söylemese de biz her yerde söyleyecek ve susmayacağız."

Kaftancıoğlu, çocuk tecavüzünün, toplumsal ve ekonomik nedenlerle yakından ilişkili olduğunu ifade ederek, fakirlik, erken ana-baba olma, uyuşturucu, eğitimsizlik, dinsel ve töresel baskılar, çocuğun ana-baba gözetiminden uzak kalması gibi nedenlerin de bu durumun yaşanmasına yol açtığını söyledi.

Devletten en büyük beklentilerinin, çocukları koruyup-kollaması olduğunu belirten Kaftancıoğlu, hukuki yaptırımların ağırlaştırılmasını önerdiklerini anımsatarak, " Ama verilecek ceza bir kısas ya da intikamı değil, onarıcı ve caydırıcılığı hedeflemelidir. Verilen ceza ne kadar ağır olursa olsun toplum vicdanını rahatlatacak ama yeni cinayet ve tecavüzlerin gerçekleşmesini engellemeyecektir." şeklinde konuştu.

Son 10 yılda çocuklara yönelik cinsel istismar olaylarının arttığını ve buna karşı acil önlem alınmasını istediklerini ifade eden Kaftancıoğlu, önerdikleri 11 maddeyi okudu.

Kaftancıoğlu, CHP örgütleri ve CHP’li belediyelerle bu konularda somut adımlar atmak üzere çalışmalara başladıklarını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Popülist çıkışlarla gündemi meşgul etmek isteyenlerden ciddi bir adım beklemiyoruz. Bizler kalıcı ve etkin çözümlerimizi hep birlikte üretecek ve bugünden itibaren 39 ilçemizde sokak sokak, ev ev halkımızın, kadınlarımızın ve elbette çocuklarımızın yanında olacağız."

Kaynak: