CHP’li Tümer: "TMO, mısır taban fiyatını zamanında açıklamalı"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) mısır taban fiyatını zamanında açıklaması gerektiğini...
CHP’li Tümer: "TMO, mısır taban fiyatını zamanında açıklamalı"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) mısır taban fiyatını zamanında açıklaması gerektiğini bildirdi.

Tümir, yaptığı açıklamada, Türkiye'de yılın ilk mısır hasadının yapıldığı ve ülke ihtiyacının yüzde 20'sinin karşılandığı Adana'da üreticinin mısırı depolayacak yer sorunu yaşadığını ve ürününü değerinin altında satmak zorunda bırakılma endişesi taşıdığını ifade etti.

Üreticiden gelen talepler doğrultusunda TMO yetkililerine seslenen Tümer, "Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), çiftçinin kara gün dostu olduğunu kanıtlamalıdır. TMO, mısır alım müdahale fiyatlarını zamanında açıklayarak çiftçinin alın terinin karşılığını almasını sağlamalı, ürününü maliyetinden düşük fiyatla satmak zorunda kalmasının önüne geçmelidir" dedi.

Ülkemizde kooperatifleşme ve lisanslı depoculuğun gelişmemesinden dolayı üreticinin hasat ettiği ürünü depolayamadığını, piyasanın acımasız koşullarına terk edildiğini vurgulayan Tümer, "Mısır üreticisi TMO'nun zamanında ve değerinde müdahale alım fiyatını açıklamasını bekliyor. Çukurovalı üretici mısır hasadına başlamasına rağmen fiyat belirsizliği nedeniyle kara kara düşünmeye başladı" diye konuştu.

TMO yetkilileriyle de görüşen Tümer, yetkililerin çiftçinin ürününü hasat ettikten sonra sıra beklemeden, herhangi bir zorluk yaşamadan TMO'ya satabileceğini ilettiğini açıkladı. TMO'nun mısır alım fiyatlarını zamanında açıklayacağı sözünü verdiğini dile getiren Tümer, "Tam zamanında açıklanmayan fiyat üreticinin aleyhine gelişiyor. Sonrasında açıklanması da bir işe yaramıyor. Bu süre zarfında çiftçi zaten borçlarını ödeyebilmek için elindeki mısırı değerinin altında bile satmaya razı oluyor" ifadelerini kullandı.

Tümer, TMO'nun mısır taban fiyatını çiftçinin maliyetini de göz önüne alarak zamanında açıklamasının üreticiyi biraz olsun rahatlatacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: