Çiftçi ektiğini biçemedi

Çiftçi ektiğini biçemedi

Konya çiftçisi bir damla yağmura bu yıl ki kadar hiçbir zaman hasret kalmadı. Yağışsız bir kış ve bahar sezonu geçirdiklerini ve büyük sıkıntıların eşiğinde olduklarını söyleyen Çiftçiler, endişeli bir bekleyişin ve devletten kendilerinin yüzünü güldürecek bir destek beklentisinin içinde. 

Bahar ve kış aylarında beklenen yağışların olmaması tarlalardan alınan verimin düşük olmasına sebep oldu. Konya’nın tahıl ambarı Altınekin’de yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçiler büyük sıkıntı ile karşı karşıya kaldı. Kıraç yerlerdeki çoğu hububat tarlasına maliyetini bile kurtarmayacağı için biçerdöver bile sokulmadı. Çünkü mazot ve gübre fiyatları sürekli artış gösterirken, buğday fiyatlarının geçen yılla aynı olması çiftçiyi zarar ettiriyor. Kuraklığın verdiği zararın ciddi durumda olmasından dolayı da çiftçiler devletten destek bekliyor.  Bu hafta söyleşi kuşağımızda Altınekinli çiftçilerin sorunlarını dinledik.

ALDIĞIMIZ ÜRÜN MASRAFI KARŞILAMIYOR

Bu yıl Altınekin’de ürün verimi nasıldı? Olumsuz şartlar ürün verimliliğinizi nasıl etkiledi? 

uzeyir-usta.jpg

Üzeyir Usta- Altınekin Dedeler Mahallesi

Tarlalarımızın çoğuna hasat için biçer bile girmedi. Geçen sene kıraç arazilerde aldığımız verimi bu sene suladığımız arazilerde alamadık. Dekara 200 kilogram ürün aldık. En az yüzde 75 verim düşüklüğü var. Masrafını zor karşılayacak. İki sulama ile 33 dekar araziden 4 ton buğday aldım. Aldığımız ürün masrafımızı karşılamıyor. Elektrik, gübre, tohum, mazot, biçer parası, tarla kirası ben hangisini sayayım. Kara kara düşünüyoruz.  En azında kıraç tarlalara destek istiyoruz.

 

BÖCEKLER DE VERİMİ DÜŞÜRDÜ

Geçmiş yıllara göre verimi nasıl değerlendirirsiniz? Sizce olumlu yada olumsuz sonuçlarda neler etkili olmuştur?

menderes-yilmaz.jpg

Menderes Yılmaz- Altınekin Kale Mahallesi

Kıraç arazilerde Konya tabiriyle 1 dönümden 100 ile 200 kilogram arasında verim alındı. Bu da bu işin masrafı bile değil. Geçen senelerle bile kıyaslanmayacak durumda. Verim normalin çok altında. 2001 yılında yaşanan kuraklıkla kıyaslanabilir. Neredeyse aynı durum söz konusu. Sulak alanlarda ise 3-4 sefa su verilen alanlarda 1000 ile 1200 kilo arasında verim alındı. Geçen sene nazaran yapılan masrafla alınan ürün en az yarı yarıya düştü. Özellikle arpalara yaprak biti denilen böcek uğradı. Bu da ürünün düşmesine neden oldu. Mennek, Koçaş, Hacınuman, Koçyaka bölgelerinde de dolu zarar verdi. Özellikle dolu zararı gören bölgelere ve kuraklık desteği istiyoruz. Ayrıca borçların faizsiz ertelenmesini de istiyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin de randevu sistemi ve evraklarla ilgili prosedür uygulaması da ayrı bir sorun. Yine enerji girdileri çok yüksek. Faturaların her ay ödenmesi bizi zor durumda bırakıyor. Ürün satışı zamanında 6 ayda bir alınsa ürün yetiştirmemizde daha faydalı olacaktır.

ÇİFTÇİLERİN YÜZDE 80’İ BANKALARA BAĞIMLI DURUMDA

Bir çok çiftçi bu yıl ki verimsizlikten şikayet etti. Sıkıntılardan dem vurdu. Peki Altınekin çiftçisinin olumsuz şartlarda yaptığı tarıma karşı bir çözümü var mı?

ahmet-harmankaya.jpg

Ahmet Harmankaya- Altınekin Ölmez Mahallesi

Nisan ayında yağmurun geç gelmesi sebebiyle verim geçen yıla oranla yüzde 70 civarında düşük. Hatta bazı tarlalar hasat edilmedi. Bu durumu erken öngören çiftçiler hububat tarlalarını bozarak yazın yetişen Ayçiçek, fasulye ekerek zararını kurtarmaya çalıştı. Kıraç arazilerde ise hiçbir şekilde hasat yapılamadı. Geçen yıl kurak arazilerde 350-400 kilogram verim gelirken bu sene 50-100 kilogram arasında değişti. Geçen senelerde 1 sulama ile alınan ürün bu yıl 3-4 sulama ile alınabildi. Geçen yıl ki gibi de verim ve rekolte olmadı. Verim alanda kaliteyi tutturmadı. Bunun yanında haşerelerinin de hububat alanlarına zararı büyük oldu. Çiftçi kendi ilaçlama yapsa da haşerelerle baş edemedi. Çiftçilerin yüzde 80’i bankalara bağımlı durumda. Buna karşılık faiz indirimi ve borç erteleme olmadı.

FİYAT HER SENE AYNI

Genel ekonomik durumlardan en çabuk etkilenen kesim belki de tarım kesimi, çiftçiler. Çiftçilerin pazarda büyük sorunlar yaşadığını biliyoruz. Bir de sizin ağzınızdan dinlemek isterim. Ürünlerinizi pazara çıkardığınızda yaşadığınız sorunları.

mustafa-kaplan.jpg

Mustafa Kaplan- Altınekin Akıncılar Mahallesi

TMO’da yapılan alımlar tamamen göstermelik. Geçen yıl 900 lira eden buğday bu yıl 800 lira ediyor. Ofisler olmayan hububatın kalitesini bekliyor. Çiftçi zaten zor durumdayken fiyatta önceki senelerin fiyatı olunca daha da zor durumda kalınıyor. Konya’daki özel sektörde para vermiyor. Çiftçi de ne yapsın. Borçlarından dolayı ürününü satmak zorunda kalıyor. Ayrıca yer altı sularında da son yılların en düşük seviyelerine geldi. Kuyular kurudu.

ÜRETİM İÇİN DESTEK VERİLMELİ

Tüm bu olumsuz şartlar altında devletten beklentileriniz neler?

nuh-gokmen.jpg

Nuh Gökmen- Altınekin Dedeler Mahallesi

Ekinler bu sene iklim şartlarından dolayı çok büyük kayıp var. Ekinlerin yüzde 90’ı işlenmedi. Bunların içerisinde sulak tarlalarda var. Hasat edilen yerlerde de yüzde 70 ürün düşüklüğü var. Dönüm başına geçen senelerde 1 ton gelen buğday bu sene 300 kilogram geliyor. Buğday fiyatları geçen senelere göre daha yüksek olabilirdi. Kuraklık desteği bekliyoruz. Borçların faizsiz ertelenebilir. Yağış olmamasında dolayı sulama çok oldu. Bu da haliyle yer altı sularının çekilmesine sebep oluyor.  Bunun içinde kendi halkımıza özellikle öz mesleğimiz olan nüfusumuzun yüzde 40’ının ilgilendiği bu kesime mutlaka gerekli desteğin verilmesi gerekiyor. Çiftçinin üretmesi için bu destek mutlaka verilmeli.

İSMAİL POÇAN