Çiftçiler gübre satışında yeni düzenleme bekliyor

Çukurovalı çiftçiler, terör saldırılarında kullanılması sebebiyle satışının durdurulması kararlaştırılan nitratlı gübreler için gerekli düzenlemenin bir an önce yapılmasını istiyor.
Çiftçiler gübre satışında yeni düzenleme bekliyor

Çukurovalı çiftçiler, terör saldırılarında kullanılması nedeniyle nitratlı gübre satışının durdurulma kararının ardından yeni bir düzenleme bekliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından el yapımı patlayıcılarda kullanılması sebebiyle nitratlı gübrelerin satışının durdurulması, Türkiye'nin önemli tarımsal üretim alanlarından Çukurova'da, özellikle sezon başında gübrelerini depolamamış olan üreticileri olumsuz etkiledi.

Üreticiler, narenciye, buğday, soya ve sebze ürünlerinde, yasaklanan gübreler yerine diğer kimyasal gübrelerin kullanılmasının verim ve rekolte düşüklüğüne yol açmasından endişe ediyor.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, AA muhabirine, soğuk havalarda amonyum sülfat içeren kimyasal gübreleri, sıcak havada nitratlı gübreleri kullandıklarını söyledi.

Doğan, şöyle konuştu:

"Benim de bahçelerim var. Sene başında 25 ton amonyum sülfat, 25 ton nitratlı gübre aldım, parasını verdim, bayide bıraktım. Diğer gübreyi kulandım. Şimdi kullanmam gereken 25 ton nitratlı gübreyi alamıyorum. Önemli bir konu. Gerekli bir düzenleme. Askerimiz, polisimiz ölmesin. Mümkün olan en kısa zamanda gereken önlemlerin alınarak bir düzenleme getirilmesini istiyoruz. Üretici diğer gübrelerle idare edebilir ama verim, rekolte düşüklüğü olur."

"Gübre demek verimlilik demek"

Seyhan Ziraat Odası ikinci Başkanı Cahit İncefikir de kullanımı yasaklanan nitratlı gübrelerin, çiftçiler için çok önemli olduğunu kaydetti. Özellikle bugünlerde narenciye, soya, mısır, yaş sebze ve meyve için nitratlı gübrelerin gerekli olduğunu vurgulayan İncefikir, "Konunun ne kadar önemli olduğunu bildiğimiz için hassas davranmak istiyoruz. Topyekün bir ülkedeki tarımı, olmazsa olmaz dediğimiz gerekli materyali de yok etmek doğru değil. Gübre demek verimlilik demek. Gübre demek yüksek rekolte demek" dedi.