Çin, bir Kanadalıyı daha gözaltına aldı

Kanada Dışişleri Bakanlığı, Çin hükümetinin bir Kanada vatandaşını daha gözaltına aldığını duyurdu.
Çin, bir Kanadalıyı daha gözaltına aldı

Kanada Dışişleri Bakanlığı, Çin hükümetinin bir Kanada vatandaşını daha gözaltına aldığını duyurdu. Gözaltına alınan kişinin kimliği açıklanmazken bir diplomat ya da girişimci olmadığı belirtildi.

Kanada Dışişleri Bakanlığı, Çin hükümetinin eski diplomat Michael Kovrig ve iş adamı Michael Spavor'un ardından üçüncü bir Kanada vatandaşını daha gözaltına aldığını açıkladı. Kanada Uluslararası İlişkiler Ofisi, gözaltından haberdar olduklarını ancak açıklama yapılmayacağını belirtti. Öte yandan gözaltına alınan kişinin kimliğini belirtmezken, diplomat ya da girişimci olmadığı ifade edildi.

Çin'in Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Pekin'in rapordan haberdar olmadığını da dile getirdi.

Kanada ile Çin arasındaki gerginlik, Çinli telekom devi Huawei'nin sahibinin kızı ve şirketin Mali İşler Başkanı Meng Wanzhou, İran'a yaptırımları deldiği iddiasıyla ABD'de başlatılan soruşturma kapsamında 1 Aralık'ta Kanada'da gözaltına alınmasıyla başlamıştı. Wanzhou'nun gözaltına alınmasının ardından Çin hükümeti, eski Kanadalı diplomat Michael Kovrig ve Çin'de yaşayan iş danışmanı Michael Spavor'ı gözaltına almıştı.

Kanada hükümeti, Çinli telekom şirketi Huawei'nin Mali İşler Başkanı Meng Wanzhou'nun gözaltına alınmasıyla Çin'in yaptığı gözaltılar arasında açık bir bağlantı olmadığını ifade etti.

İHA