“Çin bir tek Türkiye’den çekiniyor”

Uygur Türklerinden hiçbir şekilde bilgi sızmadığına değinen Muhammed Aygümüş, “Ancak buradaki Uygur kardeşlerimizden bilgileri alıyoruz. Uygurlu kardeşlerimiz Çin’in bir tek ülkeden çekindiğini ve onun da Türkiye olduğunu söylüyor.
“Çin bir tek Türkiye’den çekiniyor”

Uygur Türklerinden hiçbir şekilde bilgi sızmadığına değinen Muhammed Aygümüş, “Ancak buradaki Uygur kardeşlerimizden bilgileri alıyoruz. Uygurlu kardeşlerimiz Çin’in bir tek ülkeden çekindiğini ve onun da Türkiye olduğunu söylüyor. Uygurlu kardeşlerimizin söylediğine göre Türkiye bu konu ile ilgili bir adım atarsa Çin, çekilir ve geri adım atar” dedi.

cin-bir-tek-turkiyeden-cekiniyor-2-muhammed-aygumus.jpg

Doğu Türkistan'daki Çin Hükümeti tarafından Müslüman Uygur Türklerine yapılan işkenceler Müslüman ülkelerde büyük tepkiler doğururken birçok sivil toplum kuruluşu tarafından Doğu Türkistan ile ilgili çeşitli faaliyetler yürütüldü. Geçtiğimiz hafta İnsan Medeniyeti Hareketi’nin bulunduğu bütün illerde Doğu Türkistan için Duaya Kalk programı yaptıklarını söyleyen İnsan Medeniyeti Hareketi Karatay İlçe Başkanı Muhammed Aygümüş, “Doğu Türkistanlı kardeşlerimiz oradaki yaşadıkları zulmü programda anlattı. Bu programımız, iktidarımızın Çin’e karşı tepki vermesine yol açtı. Bugün de Doğu Türkistan Maarif Vakfı Genel Sekreteri gelip açıklama yapacak. Çin’deki insanlara yapılan zulmü toplumumuzu açıklayacağız. Amacımız bir farkındalık yaratmak ve yöneticilerimizin bu konu ile alakalı daha çok bilgi sahibi olması. Konya’da 72 tane Doğu Türkistanlı arkadaşlımız var. Bu arkadaşlarımızın bütün ihtiyaçları ile İnsan Medeniyeti Hareketi Konya ilgileniyor. Evli olanlara iş ve konaklama, öğrenci olanlara yurt ve eğitim masrafları gibi tüm ihtiyaçlarını gideriyoruz” diye konuştu.

“ÖNCELİĞİMİZ İSLAM KARDEŞLİĞİ”

Doğu Türkistan’la alakalı yanlış bir algı yönetildiğine dikkat çeken Aygümüş, “İyi Parti’nin İstanbul İl Başkanı, Doğu Türkistan’ı ön plana çıkarırken Amerika propagandası yaparak ön plana çıkarıyor. Çin’in önünü kesmek için CIA güdümünde bazı faaliyetler yürütüyor. Dönem dönem Doğu Türkistan’ı ön planı çıkarıyorlar. İslamcı STK’lar olarak bu konuyu onların tekeline bırakamayız dedik. Doğu Türkistan’la bizim başlangıçtan beri bağımız var. Osmanlı döneminden itibaren Doğu Türkistan’ın hac adayları, İstanbul’a gelmeden hac yapmayı kabul edilmez sayarlarmış. Yürüyerek İstanbul’a gelerek kervanlarla hacca giderlermiş. Böyle bir bağımız var. Bizde Amerika güdümündeki bir STK’ya bırakmamak için İslamcı camia olarak Doğu Türkistan’ın nasıl savunulması gerekiyorsa öyle savunmamız gerekir dedik. Önceliğimiz ırk değil, İslam kardeşliğidir.  Doğu Türkistan’da bizim Müslüman kardeşlerimizdir” dedi.

cin-bir-tek-turkiyeden-cekiniyor-1.jpg

“TÜRKİYE ADIM ATARSA, ÇİN GERİ ÇEKİLİR”

Uygur Türklerinden hiçbir şekilde bilgi sızmadığına değinen Aygümüş, “Ancak buradaki Uygur kardeşlerimizden bilgileri alıyoruz. Uygurlu kardeşlerimiz Çin’in bir tek ülkeden çekindiğini ve onun da Türkiye olduğunu söylüyor. Bu bizim önceki bıraktığımız izden dolayı mı yoksa kritik yatırımlardan mı bilmiyoruz. Ancak Uygurlu kardeşlerimizin söylediğine göre Türkiye bu konu ile ilgili bir adım atarsa Çin, çekilir ve geri adım atar. Oradaki zulümlerle alakalı gelen kardeşlerimiz, Çin’in kardeş aile planından bahsediyor. Yani bir Çinli aile ile Türk ailesini bir eve alıyorlarmış. Türk ailesindeki kadına ise yapmadıkları işkenceyi ve tacizi bırakmıyorlarmış. Burada bizim düşüncemiz, yöneticilerimizden bazı şeyleri istemek yerine tüm Türkiye’de STK’lar olarak tek bir ağızdan tepki gösterirsek yöneticilerimizin arkasını sağlamlaştırmış oluruz. Önce bizim tabandan dip dalgası oluşturmamız lazım” şeklinde konuştu.

“EKONOMİ DEĞNEĞİ İLE DÖVE DÖVE ENGELLEYEBİLİRİZ”

Tehditlerin artık ekonomik olduğuna vurgu yapan Aygümüş, “İpek Yolu projesini riske atabiliriz şeklinde tehditlerle Çin’in bu zulmü durdurması muhtemel. Çünkü dünyaya açılacak tek noktası bizim ülkemiz. Yani bizim buradan o yatırım durdurulursa, başka yerden geçme durumu yok ya da çok maliyetli. Ancak ekonomi değneği ile döve döve engelleyebiliriz. Bir de diğer Müslüman ülkeleri örgütleyerek daha gür bir ses çıkarmamız gerekiyor. Sadece Türkiye olarak değil, Türkiye yanında öbeklenmiş ülkeler ve Orta Asya’daki Türk Devletleri örgütleyerek güçlü ses çıkarabilirsek geri adım attırabiliriz” diyerek sözlerine son verdi. 

YİĞİT BERKAY ÇOPUR/YENİ HABER GAZETESİ