Çin, Güney Çin Denizi'nde askeri tatbikat yaptı

Çin, Güney Çin Denizi'nde askeri tatbikat yaptı

Çin donanması Güney Çin Denizi'nde askeri tatbikat yaptı.

Çin Merkez Televizyonu (CCTV), Çin Halk Kurtuluş Ordusu donanmasının 3 gemisinin yanı sıra savaş gemileri, savaş jetleri, denizaltıların da yer aldığı tatbikatın görüntülerini yayınladı.

Gemilerden füze ve mayın fırlatıldığı görülen görüntülerde, denizaltılar su yüzeyine çıkıyor.

Haberde, savaşa hazırlık durumunun denenmesi için cuma günü başlatılan tatbikatın pazartesi gününe kadar süreceği duyuruldu.

Filipinler, Çin'in, Güney Çin Denizi'ndeki adaların mülkiyeti hakkındaki iddialarına karşı 2013'te mahkemeye başvurmuştu. Birleşmiş Milletler Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler'in yaptığı başvuruyu değerlendirmiş ve davayı görmeyi kabul etmişti. Son kararın 2016'da verileceğini açıklayan mahkeme, 151 sayfalık gerekçeli kararında Çin'in, Filipinler'in başvurusunun mahkemenin görev alanı dışında olduğu iddialarını da reddetmişti.

Bu arada Çin, Filipinler'e de ilgili konuda üçüncü bir tarafın kararının bağlayıcılığı olmayacağını, ilgili sorunu diyalog ve müzakere aracılığıyla taraflar arasında çözüme kavuşması çağrısı yapıyor. 

Mahkemenin salı günü kararını açıklaması beklenirken, Pekin yönetimi ise davayı boykot ettiğini ve verilecek kararı kabul etmeyeceğini duyuruyor.

Pekin yönetimi, yer altı kaynakları açısından zengin Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşıyor. Bölge üzerinden yapılan gemi taşımacılığıyla dünya genelinde her yıl yaklaşık 5 trilyon dolarlık ticaret gerçekleşiyor.