Çin ile Bangladeş stratejik ortak oluyor

Çin Devlet Başkanı Şi'nin Bangladeş ziyaretinde, iki ülke arasında ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine çıkarılması konusunda anlaşıldı.
Çin ile Bangladeş stratejik ortak oluyor

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Bangladeş'e düzenlediği resmi ziyaret çerçevesinde Bangladeşli mevkidaşı Abdul Hamid ve Başbakan Sheikh Hasinaile ayrı ayrı görüştü.

Şinhua ajansının haberine göre, resmi temasları için başkent Dakka'da bulunan Şi ve beraberindeki heyet, Bangladeş Devlet Başkanı Abdul Hamid, Başbakan Hasina ve Milliyetçi Parti Başkanı Khalida Zia ile görüşmeler yaptı.

Ziyaret, Çin'den Bangladeş'e 30 yıl aradan sonra devlet başkanlığı düzeyinde yapılan ilk görüşme özelliğini taşıyor.

Taraflar, görüşmelerde dostluk ve iş birliği konularında karşılıklı destek mesajı verdi. "Bir Kuşak Bir Yol İnisiyatifi" kapsamında yatırım projelerinin hayata geçirilmesi ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Ajandası'nın uygulanması konularında da mutabakata varıldı. İki ülke, ikili ilişkilerini stratejik ortaklık seviyesine çıkarma konusunda anlaştı.

Çin ile Bangladeş'in diplomatik ilişkileri 1975'te başlamıştı. Başkan Şi, Bangladeş'i 2010 yılında Çin Devlet Başkan Yardımcısı görevindeyken ziyaret etmişti.