Çin Kültür Merkezi İzmir Ekonomi’de açıldı

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde Çince dil eğitimi ve kültür tanıtımı amaçlı "Çin Kültür Merkezi" açıldı.
Çin Kültür Merkezi İzmir Ekonomi’de açıldı

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde Çince dil eğitimi ve kültür tanıtımı amaçlı "Çin Kültür Merkezi" açıldı. Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu ile açılışı yapan İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, dünya ekonomisinin lokomotifi olan Çin ile Türkiye ve İzmir arasındaki ekonomik ilişkileri ve güçlü dostluğu temel alarak daha da geliştirmeyi amaçladıklarını belirterek, "İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde daha fazla öğrenciye Çince öğreteceğiz" dedi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) ile Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosluğu işbirliğiyle Çince dil eğitimi ve kültür tanıtımı amaçlı "Çin Kültür Merkezi" İEÜ Balçova Kampüsü'nde açıldı. İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Can Muğan, Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Liu Zengxian'ın katıldığı açılışta, İzmir Ticaret Odası'nın, Çin'de İzmir'in tanıtımını yapmak amacıyla yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde işbirliği yaptığı Ionic Media ajansının temsilcileri ile Çinli gazeteciler de yer aldı. Etkinlikte, Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Liu Zengxian öğrencilere konferans verirken, İEÜ Kütüphanesi'nde Çin Köşesi de açıldı. Etkinlikte, ikinci yabancı dil eğitimini Çince alan İzmir Ekonomili öğrenciler, Çince şiir okudu, şarkı söyleyip Çin Halk Dansları'ndan örnekler sundu. İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, dünya ekonomisinin lokomotifi olan Çin ile Türkiye ve İzmir arasındaki ekonomik ilişkileri ve güçlü dostluğu temel alarak daha da geliştirmeyi amaçladıklarını belirtti. Başkan Demirtaş, "Çin, şu anda dünyanın ikinci büyük ülkesi. Nüfusu neredeyse iki milyara yaklaşan bir ülke. O nedenle kurulduğumuz günden bugüne Çince eğitimi veriyoruz. İzmir Ekonomi Üniversitesi bir dünya üniversitesidir. 12 yabancı dilde eğitim veriyoruz. Bunun içinde Çince, Japonca İspanyolca da var. Eğitim dilimiz de İngilizce. Kuruluş amacımız burayı bir dünya üniversitesi haline getirmekti. O nedenle Çin Kültür Merkezi'nin açılışını ve ikinci yabancı dil olarak Çincenin öğretilmesini önemsiyoruz" dedi.

"Çince öğrenenlerin sayısı artıyor"

Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Liu Zengxian da, özellikle son yıllarda Çin ile Türkiye arasındaki ticari ve kültürel iletişimin yoğunlaştığını, Türkiye'de Çince öğrenmek isteyenlerin sayısında sürekli artış yaşandığını söyledi. Çin ve Türkiye'nin eski İpek Yolu'nda bulunan uzun ve parlak tarihe sahip olduğunu aktaran Zengxian, "Çin ve Türkiye'nin kalkınma stratejisinde benzerlikler var. Çin, ortak müzakere, inşaat ve paylaşım ilkeleriyle Kuşak ve Yol projesi gerçekleştirecek. Türkiye, Kuşak ve Yol projesinin önemli partner ülkesidir. Bu proje mutlaka Çin Türkiye ikili somut işbirliğine yeni kalkınma fırsatları ve Çince öğrenen insanlara yeni çalışma ve gelişme alanı sağlayacaktır" dedi.

"İki ülkenin dostluğuna destek"

Zengxian, Çin geleneksel kültürünü tanıtmak amacıyla Çince ders, kültür kitapları ve elektronik eğitim ekipmanlarını İEÜ bünyesindeki Çince eğitimine destek vermek amacıyla hizmete sunduklarını ifade etti. Zengxian, İEÜ Çin Kültür Merkezi'nin İzmir Çin arasındaki dostane iletişim ve işbirliğine daha büyük katkılar sağlayacağını bildirdi.

İEÜ Rektörü Prof. Dr. Can Muğan da, "Çin ile olan işbirliğimizi geliştirmek için ilk başlangıcımızı kütüphanemizdeki Çin Köşesi ve Çin Kültür Merkezi ile yapıyoruz. Eğitim dilimiz İngilizce. Öğrencilerimiz ikinci yabancı dil eğitimiyle istedikleri dilin eğitimini alıyor" diye konuştu.

İHA