Çin’den Moody’s’e tepki

Çin Maliye Bakanlığı, yaklaşık 30 yıllık sürede ilk defa Çin'in kredi notunu düşüren Moody’s’i, uygun olmayan metodoloji kullandığı gerekçesiyle eleştirdi.
Çin’den Moody’s’e tepki

Çin, kredi notunu düşüren uluslararası reyting kuruluşu Moody’s’i, "ülkenin karşılaştığı ekonomik zorlukları abartmak, reform çabalarını küçümsemek ve uygun olmayan metodoloji kullanmakla" suçladı.

Çin Maliye Bakanlığının sitesinden yapılan açıklamada, Moody’s’in, Çin'in yerli ve yabancı para cinsinden kredi notunu "Aa3"ten "A1" seviyesine düşürmesi ve görünümünü de negatiften durağana çekmesine, "Ülke ekonomisinin karşılaştığı zorluklar fazla büyütülüyor. Arz yönlü reform çabaları hafife alınıyor” ifadeleriyle tepki gösterildi.

Açıklamada, Moody’s’in 1989’dan bu yana ilk defa Çin’in kredi notunu düşürmesine ilişkin, Çin’in kredi derecelendirmesinde uygun olmayan bir metodoloji kullandığı kaydedilirken, bu yıl başında ülke ekonomisinin iyi bir başlangıç yakaladığı ve ekonomik reformların işe yaradığı belirtildi.

Yılın ilk çeyreğinde gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 6,9 büyüyerek, ekonominin genişleme hızının geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 0,2 arttığı ifade edildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, dün, Çin'in yerli ve yabancı para cinsinden kredi notunun "Aa3"ten "A1" seviyesine düşürüldüğünü, görünümünün de negatiften durağana çekildiğini açıklamıştı.

Çin'in finansal gücünün gelecek yıllarda bir miktar yıpranacağı ifade edilen açıklamada, ekonominin genelinde borç miktarının artmaya devam ederek potansiyel büyümenin yavaşlayacağı belirtilmişti.

Ekonomik büyüme potansiyelinin gelecek 5 yılda yüzde 5'e düşmesinin beklendiği, bunun çalışma yaşı nüfusundaki azalma ile sermaye birikimi ve verimlilikteki yavaşlamadan kaynaklandığı vurgulanmıştı.