Çipras: Uçuruma doğru giden uyurgezer için uyan çağrısı olmalı

Yunanistan Başbakanı Çipras,İngiltere'nin AB'den ayrılma kararını, "Referendum sonucu, uçuruma doğru giden uyurgezer için uyan çağrısı olmalıdır" şeklinde değerlendirdi.
Çipras: Uçuruma doğru giden uyurgezer için uyan çağrısı olmalı

Yunanistan, Macaristan, Slovenya, Sırbistan ve Bosna Hersek başbakanları,İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararını değerlendirdi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, devlet televizyonu ERT'ye yaptığı açıklamada, referendum sonucunun "uçuruma doğru giden uyurgezer için uyan çağrısı" olması gerektiğini belirterek, kararı olumsuz ve daha derin bir rahatsızlığın semptomu olarak nitelendirdi.

AB'ye yeni bir vizyonla daha iyi, daha sosyal ve daha demokrat bir Avrupa çağrısında bulunan Çipras, AB'de sorunun adresi olarak kemer sıkma politikalarıyla eşitsizliğin artmasını ve sığınmacı krizinin düzgün bir şekilde yönetilememesini gösterdi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban da İngiltere ve AB arasındaki tartışmaların iyi analiz edilmesi gerektiğini belirterek, AB ve İngiltere arasındaki en büyük sıkıntının göçmen konusu olduğunu savundu.
Slovenya Başbakanı Miro Cerar ise İngiltere'nin AB'den ayrılmasının ilk zamanlarda uluslararası piyasalarda güvensizlik yaratacağını, ancak nihayetinde birliğin güçlenmesine ve sağlamlaşmasına yardımcı olabileceğini belirtti.

"Berlin Duvarı'nın yıkılmasından bu yana en büyük siyasi deprem"

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic de düzenlediği basın toplantısında, İngiltere'nin kararını "Berlin Duvarı'nın yıkılmasından bu yana en büyük siyasi deprem" olarak nitelendirerek, Sırbistan'ın karşı karşıya kaldığı bu depremi hissetmeyeceğini dile getirdi.

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic de İngiltere'nin AB'den ayrılmasından sonra "hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını" belirterek, İngiltere'nin gerek jeopolitik, gerekse ekonomik anlamda dünyanın en önemli ülkelerinden biri olduğunu kaydetti.