Doç. Dr. Ömer Akdağ

Doç. Dr. Ömer Akdağ

CISSSSSSSS

CISSSSSSSS

“Kemal -1”  başlıklı yazıma istinaden bir akademisyen dost “80 yıldır CHP problemini aşamadınız” demiş. Bu saygıdeğer hocam da çok iyi bilir ki, CHP 1923’de kuruldu. Ardından behemehâl tek partili dönem başladı. Cumhuriyet kurulduktan sonra başlayan ve 1945 yılına kadar devam eden döneme yakın tarihimizde “tek partili dönemi” denilmektedir.

Tek partili dönem kendi içinde ikiye ayrılır.

1.Ebedî şeflik dönemi

2. Millî şeflik dönemi.

Her şeflik dönemiyle ilgili ülke dahilinde hiç  bir canlı varlık CHP ile “uğraşamazdı”.  CHP bu iki şeflik döneminde cısssss üstü cıssssssstır.

Dolayısıyla 22 sene içinde CHP’nin cıssss olduğunu sadece Türkiye vatandaşları değil Mısır’daki sağır sultan bile bilir….

1945’den sonraya gelince;

1946 genel seçimleri tam fiyaskodur.  Cevdet Kerim İncedayı’nın ifadesiyle “biz  ülkeyi haso ve memolara mı teslim edeceğiz”  “vecizesinin” bir gereği olarak “kurucu” parti olan CHP tarafından deruhte edilmiştir.

Dolayısıyla 1950’ye kadar CHP yine cısssssstır…..

1950’de milli irade tecelli etmiş ve DP iktidara gelmiştir. Ancak İsmet Paşa’dan daha Kemalist olan Celal Bayar’ın “Devri sabık yaratmayacağız”  teminatıyla CHP’nin cısssslığı devam etmiştir.

Celal Bayar’ın “koruması” altında CHP’ye fazla dokunulmasa da eskiye kıyasla sual-i mukaddereler gündeme gelmeye başlamıştır.

Derken,  27 Mayıs gece baskınıyla CHP’ye “elleşme” cüretinde bulunanlar soluğu sehpalarda aldılar….

Dolayısıyla CHP’nin cısssslığı tekrar ve tekerrüren 1960’dan sonra yenilendi.

Ama dipten gelen itirazların önüne geçmek mümkün değildi. Kısa bir süre sonra CHP kendi kendisiyle uğraşmaya başladı. İsmet Paşa böyle bir ortamda mavi gömlekli Ecevit tarafından bertaraf edildi.

Ve nihayet 1980’e gelince CHP külliyen kapatıldı. Öteki partilerle birlikte tabii…

Belki 1980’lı yıllardan sonra bir “CHP problemi” ortaya çıkmaya başladı. Akademisyen dostumuz ve saygıdeğer hocamın sözünü ettiği 80 yıldır değil de olsa olsa 35 yıldır CHP ile ilgili dişe dokunur eleştiriler vardır. 1980 yılını dikkate alırsak 2015 yılına kadar olan dönem 35 yıl ediyor.

Herhalde saygıdeğer hocam, “ 80 yıl” derken 35 yılı kast etmiş olmalı. Yani uzunluğuna kinayeten.

Meselenin diğer bir boyutu; mesele ne Ak Parti, ne CHP ve ne de başkasıdır.

Biz hiç partiye angaje değiliz. Sağ cenahtaki partileri tercih ederiz.  Sol tandanslı partiler bizim tercihimiz değildir. Tercih edenlere bir diyeceğimiz olamaz. 

Mesele vatan olunca gerisi “teferruata” gelince;

“Hubbul vatan minel iman”  prensibi 7. Yüzyıldan beri vardır ve dünya durdukça var olmaya devam edecektir.  “Mesele vatansa gerisi teferruattır” lafının referansı bu cümledir.

Bu gerçek  Cumhuriyet'ten önce vardı. Osmanlı'dan önce de vardı. .....

Türk milleti tarihi ile vardır ve  var olacaktır. Tarihte devamlılık esastır.....

Bendeniz, bir Müslüman Türk olarak tarihi olayları kadim değerlerime dayanarak değerlendiriyorum.

Herkes sahip olduğu değerlere istinaden değerlendirme yapar. İnsanların beslendiği (ruhen) kaynaklara dayanması kadar doğal ne olabilir ki…..

Bir dünyalı gibi veya bir Marksist gibi değerlendirirsem mi "tarafsız" olacağım. 

Hayır, hayır ben "tarafım" ve benim tarafım Müslüman Türk’ten yanadır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Doç. Dr. Ömer Akdağ Arşivi

YAZI

02 Ocak 2017 Pazartesi 09:01

DUA

19 Aralık 2016 Pazartesi 09:04
SON YAZILAR