CNN sus pus

Batı basını Yenikapı’daki dev mitingi ya görmezden geldi ya da dikkatleri farklı yerlere çekmeye çalıştı. Bunlar arasında en çarpıcı örnek CNN International oldu. Gezi olaylarını canlı yayınlayan CNN, Yenikapı’yı internet sayfalarına bile almadı.
CNN sus pus

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimini okuyucularına eksik ve yanlı sunan Batı basını, bu yaklaşımını önceki gün Yenikapı’da gerçekleştirilen demokrasi ve şehitler mitingini haberleştirirken de değiştirmedi. Basının bir bölümü 5 milyon kişinin katıldığı dev mitingi hiç görmezken; görenler de ya katılımcı sayısını düşük gösterdi ya da ‘idam’ sloganlarına odaklandı. Bunlar arasında en çarpıcı örneği CNN International oluşturdu: Gezi Parkı sırasında saatlerce canlı yayın yapan CNN, Yenikapı mitingine internet sayfalarında yer vermedi. ABD’de New York Times, Washington Post ve ABC News gibi yayın organları miting haberini Associated Press’ten düz bir şekilde haberleştirirken, ‘mitinge katılım bir milyondu’ demeleri dikkat çekti. Sadece Wall Street Journal mitingi ‘fevkalade’ olarak nitelendirdi.

BATI TEDİRGİN

İngiliz basınında da ‘demokrasi ve şehitler mitingi’nin Erdoğan üzerinden okunması, idam cezasının ön plana çekilmesi ve birinci sayfalarda yer verilmemesi dikkat çekti. Mitinge her kesimden katılım olmasına rağmen The Times gazetesi, “Milyonlarca Türk, Erdoğan’ın yeni ülkesini selamlamak için toplandı” başlığını seçti. İngiliz devlet televizyonu BBC de “Büyük İstanbul mitinginde Erdoğan’dan idam cezasına destek” başlığı altındaki haberinde katılımı bir milyon olarak gösterdi. Sky News televizyonu da BBC gibi miting haberinde idam ayrıntısını başlığa çekti. Daily Express Erdoğan’ın konuşması üzerinden ‘yüzünü Putin’e döndü’ yorumunu yaparken, Financial Times da ‘Batı, Ankara ile Moskova’nın yakınlaşmasından tedirgin’ dedi.

Alman basınında en dikkat çekici yorum ‘Süddeutsche Zeitung’da yapıldı. Gazetede ‘Erdoğan barış istiyorsa, başkanlık sisteminden vazgeçer’ ifadeleri yer aldı. Basının genelinde İngilizler gibi ‘idam cezası’na odaklanılırken, bunun ‘AB sürecini’ni durduracağı söylendi.

‘DÜNYA KORKTU’

Eski başbakanlardan Silvio Berlusconi’nin ailesine ait olan İl Giornale gazetesi ise milyonların katıldığı mitinge ilişkin haberinde, “İstanbul dünyayı korkuttu. Herkes Erdoğan için meydanda” başlığını kullandı ve sadece Türk bayrağının kullanıldığı etkinliğin “bir güç ve konsensüs denemesi” olduğunu belirtti.

ARAP MEDYASI DESTEK

Arap medyası ‘Demokrasi ve Şehitler’ mitingine geniş yer ayırdı. Suudi Arabistan’ın El-Hayat gazetesi mitingi “İkinci İstiklal Savaşı kutlamasında İstanbul’da insan seli” şeklinde manşetine taşıdı. Katar merkezli El- Cezire, haberin ayrıntılarında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkesinin iç ve dış komploları bertaraf etmeye kadir olduğu mesajı verdiği vurgusunu yaptı. Şarkul Evsat gazetesi ise mitingi ‘Türkiye’de demokrasiyi korumak için Osmanlı merasimleriyle milyonluk gösteri’ başlığıyla birinci sayfadan gördü.

MISIR MİTİNGİ GÖRMEDİ

Darbeci Sisi’nin yönettiği Mısır’da medya, milyonların katıldığı Yenikapı’daki ‘Demokrasi ve Şehitler Mitingi’ni görmezden geldi. Vatan, Vefd, El Yevm es-Sabi ve Şuruk gibi ülkenin yüksek tirajlı gazetelerinin dünkü sayılarında  mitinge dair habere yer vermedi. Ülkede görsel medya da mitingi ekranlara taşımadı. Daha önce FETÖ’ye sahip çıkan Mısır yönetiminin medyayı mitingin yayınlanmaması konusunda uyarmış olabileceği öne sürülüyor.