Çocuklarda ani kalp rahatsızlığı riski

Çocuklarda kalbe bağlı ani ölümün en önemli nedeninin, kalp kası bozuklukları olduğunu belirterek, bu hastalığın doğuştan oluşabileceğini belirtildi.
Çocuklarda ani kalp rahatsızlığı riski

Kardiyoloji uzmanı Dr. Hızır Okuyan, çocuklarda kalbe bağlı ani ölümün nedenlerine ilişkin bilgiler verdi. Kalbe bağlı ölümlerin başında kalp kası ve iletim hücrelerindeki iyon kanallarında meydana gelen bozuklukların geldiğini söyleyen Dr. Okuyan, bu durumun her yaştaki insanda olabildiğini, çocuklarda ise genellikle doğuştan gelen bozukluklardan kaynaklandığını anlattı.
Morarma bayılmaya dikkat
Çocuklardaki belirtiler ve şikayetlerin kalp rahatsızlığının teşhisinde önemli olduğuna işaret eden Dr. Okuyan, "Belirtiler sıklıkla şu şekilde görülüyor; ani hareket ettiğinde, koştuğunda, havuzda yüzerken morarma veya bayılma olabilir. Yürürken, efor sarf ettiğinde nefes darlığı olabiliyor. Bu tür durumlara dikkat edilmelidir" dedi.
Bu tür belirtiler gözlenen çocukların mutlaka doktor kontrolünden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Okuyan, şöyle dedi:
"EKG çekilmelidir. Herhangi bir bozukluk saptandığında mutlaka kardiyoloji bölümüne ya da ekokardiyografi yapılabilecek bir merkeze sevk edilmelidir. Bu tür bir hastalıkta aile bireyleri de risk altında olabilir. Bu durum karşısında herhangi bir yapısal hastalık ya da ritim bozukluğuna yatkınlık olup olmadığı araştırılmalıdır. Tansiyonunun ölçülmesi, EKG ve akciğer filmi çekilmesi gerekiyor. Zaten bunların hepsi normal olduğunda yüzde 99 hastanın sağlığı normaldir. Ama bunlarda herhangi bir bozukluğa rastladığınızda bu hastayı daha ileri bir merkeze en azından kardiyoloji kliniği olan bir merkeze veya çocuk pediatrik kardiyolog varsa öncelikle oraya götürülmesi gerekir."
Tepki vermiyorsa nabza bakmalıyız
Çocuklarda kalp rahatsızlığının çok sık görülmediğine dikkati çeken Dr. Hızır Okuyan, bu konuda önlem alınmasının da gerekli olduğunu kaydetti. Ani gelişen kalp rahatsızlığına karşı ilk müdahalenin çok önemli olduğunu aktaran Dr. Okuyan, "Bilinç gittiğinde önce yerde yatan hasta ya da durumu kötüleşen birini gördüğümüzde ona hemen 'Nasılsın, iyi misin?' gibi sorular sorarak tepki veriyor mu ona bakmalıyız. Tepki vermiyorsa, yani bilinç yoksa bu sefer nabza bakmalıyız. Nabız genellikle şah damarından ya da kasık dediğimiz büyük damardan bakılmalıdır. Nabız yoksa ilk yapmamız gereken kalp masajına başlamak olmalıdır. Genellikle 60 saniyede 100 olacak şekilde masaj yapılmalıdır. Bu olay zaten herkesin bilmesi gereken bir husustur. Hastaya ilk müdahalenin ardından 112 Acil Servis ekipleri aranmalı ya da hastane yakınsa uygun bir araçla hastaneye sevk edilmelidir. Ama önemli olan masaja aralıksız devam edilmeli ancak bu sürede hem beyin kansız kalmamasını, hem de kalbin yeniden kan pompalamasını sağlıyoruz" diye konuştu.
İlk yardım eğitimi verilmeli
Toplumun yaygın olduğu yerlerde mutlaka ilk yardım eğitimlerinin verilmesi gerektiğini aktaran Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hızır Okuyan, okullar başta olmak üzere havalimanları, stadyumlar, büyük alışveriş merkezleri ve uçaklarda acil gelişebilecek olaylara müdahale etme ya da izlenecek yolu bilme açısından organizasyon planı yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.