İshak Orhan

İshak Orhan

Çocuklarımız tatili nasıl geçirmeli?

Çocuklarımız tatili nasıl geçirmeli?

4 aylık maratonun sonunda çocuklarımız 15 günlük tatile girdiler. Çok şükür karnelerini de aldılar.

Öncelikle, karnelerinde iyi notu olan çocuklarımıza teşekkür edelim. Ama fazla abartmayalım. Öğrenci olarak dersleri başarmaları gerekiyordu. Ancak başarısı arkadaşlarına göre daha iyi ise çok abartmadan onun bazı isteklerini yerine getirebilirsiniz. Ancak mümkünse android yani akıllı telefonların en iyisini falan alarak onları katletmeyelim. Onlara yapacağımız en büyük kötülük budur. Çünkü çocuklarımız 15 gün içinde telefon ya da internet bağımlısı olabilirler. Hatta dahası çok kötü durumlara düşebilirler. Onlar daha çocuk. Ellerine işlerini alana kadar bizler onları kontrol etmek zorundayız. Telefon, tablet, bilgisayar oyunu ve TV ile toplam günde en fazla 1 saat geçirebilirler. Asla gözlerinin yaşına ve inatlaşmalarına aldırmayalım. Biz onları çok seviyoruz ve beyin hücrelerinin ölmelerini istemiyoruz.

Karneleri kötü olanları da sakın aşağılamayalım. Ceza vermeyelim. Bunun sebebi, çoğunlukla biz anne ve babalarız maalesef. Tatilde oturup muhasebe yapmalıyız. Biz hangi yanlışı yaptık da bu çocuk başarısız oldu diye düşünmeliyiz. Biz yanlışlarımızı düzeltirsek ve çocukla biraz daha kaliteli bir şekilde ilgilenirsek, Allah’ın izniyle çocuğumuz engelleri aşacak ve başarılı olacaktır.

15 tatilde mümkünse büyükler ziyaret edilebilir. Bulunduğu il, ilçe, belde veya köy dışına çıkmaları ve gezmeleri sağlanabilir. Spor yapmaları sağlanabilir. Günlük kitap okumaları sağlanmalı. Gece saat 23:00 gibi yatmalı ve sabah erken kalkmalıdırlar. Yatarken cep telefonları ellerinden mutlaka alınmalı ve odalarında asla bilgisayar olmamasına dikkat edilmeli. Çünkü siz yattıktan sonra maalesef çocuklarınız kalkıp bu aletlerle uzun süre vakit geçirebilirler. 4 aylık alışkanlıklarını 15 günde unutabilirler ve dahası kötü bir alışkanlık da kazanabilirler. 2. Dönem başladığında ise okula alışmaları çok zor olabilir.

Gün boyu programlı olmalıdırlar. Değilse serseri mayın gibi patlamaya hazır olurlar. BOŞ BİR KAFA, ŞEYTANIN ÇALIŞMA ODASIDIR.

Evde çocuklarımızı asla yalnız bırakmamalıyız. Kontrol altında tutmalıyız. Arkadaşlarında gece kalmalarına izin vermemeliyiz. Bu kesinlikle 18 yaşına kadar doğru değil. İnternet kontrol altında olmalı.

Kesinlikle kızıp bağırarak onları sindirmeyelim. Onlarla çok sohbet edelim. Bazı konulardaki düşüncelerini soralım. Hayal dünyalarını genişletelim. Birlikte kitaplar okuyalım ve bazı konularda fikir alış verilince bulunalım. Yaşlarına uygun oyunlar oynayalım. Çok yönlü geliştirelim inşallah.

Tatilde alanında uzman tanınmış sevilen insanlarla tanıştıralım onları. Bu onların iyi bir insan olmaları için çok önemlidir. Olaylara bakış açıları değişir. Arkadaşlarına çok dikkat edelim. Yanlış davranışları olan arkadaşlarına dikkat edelim. Onlardan uzaklaşmaları için başlarına gelebilecek olumsuzlukları açık ve net bir şekilde anlatalım.

Öğrencilerimize ve velilere iyi bir tatil diliyorum.

Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
İshak Orhan Arşivi
SON YAZILAR