İshak Orhan

İshak Orhan

Çocuklarımıza adam gibi çocuk olmayı öğretelim

Çocuklarımıza adam gibi çocuk olmayı öğretelim

Annelik ve babalık uzun zaman alan, sabır gerektiren ve ölene kadar devam eden çok önemli bir görevdir.

1.Ona yeri geldiğinde ağlamasını, acı çekmeden olgunlaşamayacağını öğret.

2. Kıskanmamayı, arkadaşının başarısından mutlu olmayı, birlikte sevinçleri paylaşmayı, içinden 'neden ben değil de o?' dememeyi öğret.

3. Kazanmaktan mutluluk duyup içine sindirmeyi, ama aynı zamanda kaybetmeye de razı olmasını öğret. Her şeyin bir sonu olduğunu, sahip olduğu bütün değerlerin bir gün keyif vermeyebileceğini, kazanılanın ve harcananın bir sonu olduğunu öğret.

4. Her türlü yaşantının zamanla bıkkınlık verebileceğini, her şeyi tüketebileceğini, tüketemeyeceği tek şeyin bilgi olduğunu, kitaplardan keyif almasını öğret.

5. Ders çalışmak istemiyorsa zorlanmamasını, ama okumayı sevmesini öğret ona. Ona kendisi ile kalacağı sakin zamanlar ver, sıkıntıların bu hayatın gerçeği olduğunu ve sıkıntılarla nasıl başa çıkacağını öğret ona.

6. Tabiatla iç içe olmasını sağla, hayvanlardan korkmaması gerektiğini öğret. Arıların bizi sokmasından çok, nasıl bal yaptığını anlat, yağmurdan sonraki toprak kokusundan keyif almasını sağla.

7. Soğuk kış gecesinde ateş yakmayı öğret, belki büyüdüğünde bir gece sevgilisine ateş yakar ve belki binlerce yıldızın altında birbirlerine sarılırlar, bunu öğrenmemiş diğer sevgililerin aksine...

8. Şartlar çok zor olsa da yalan söylememesi gerektiğini, alın teriyle kazandığı elli liranın,  piyangodan çıkan bir milyon liradan çok daha keyifli olduğunu öğret.

9.  Aşk acısı çekmenin hiç aşık olmamaktan daha güzel bir duygu olduğunu öğret.

10. Yaptığı doğrular üzerinden kimsenin onu yargılamasına izin vermemesi gerektiğini, başkalarını da kendi doğruları üzerinden yargılamamayı öğret.

11. Başkalarını dinlemesi gerektiğini, ancak söylenenleri kendi süzgecinden  geçirmesi gerektiğini öğret.

 

12. Kendine inanmanın güzelliklerini anlat ve hayatı sorgulamayı öğret.

13. Dürüstlüğün ve doğru bilginin Allah inancından sonra en büyük güç olduğunu ve haklı olduğu konuda sonuna kadar diretmesini, haklıyken dik durmasını öğret.

14. Lüks yaşantının değil doğal ve basit bir yaşantının insanı daha çok mutlu edeceğini öğret.

15. “Seviyorum” sözcüğünü bilmesini ve yerinde kullanması gerektiğini, bu konuda cimrilik yapmaması gerektiğini öğret.

16. Fazla eşyanın değil az, temiz ve kullanışlı eşyanın insanı daha çok mutlu edeceğini, çöpçü gibi pek çok giysi ve eşya almaması gerektiğini ve alamayanları da düşünerek empati kurmasını öğret.

17. Koşulsuz sevmeyi, yaptığı olumsuzluklardan ders almayı, açık sözlü olmayı, onu sevenleri sevmesini, dostluğa ve kardeşliğe yatırım yapmasını, varlığından mutlu olmayanlardan uzak durmasını öğret.

18.Eğer yeteneği varsa, müzik, resim, spor, vb. en iyi şekilde değerlendirmesini öğret ki depresyona girmesin, yani sıkılmasın, bunalmasın. Unutmayalım ki boş duran insan işe yaramadığını düşünerek bunalıma girer.

19.Sadece işine değil, kendine ve sevdiklerine de zaman ayırması gerektiğini ve özellikle kendini sevmesini, kendini sevmeyen insanı hiç kimsenin sevmeyeceğini öğret.

20. Kendi yapabileceği işleri başkalarından beklememeyi, kendisinin yapmasını öğret. Ki başkalarını kullanmamayı bilsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İshak Orhan Arşivi
SON YAZILAR