'Çocuklarını FETÖ okullarından almak istiyorlar'

Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Koray Ertaş, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından, Romanya'daki Türk vatandaşlarının çocuklarını ülkedeki FETÖ bağlantılı okullardan almak istediklerini söyledi.
'Çocuklarını FETÖ okullarından almak istiyorlar'

Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Koray Ertaş, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından Bükreş'te bulunan çok sayıdaki Türk vatandaşının,  Türk bayraklarıyla büyükelçiliğe geldiğini ve sabaha kadar gelişmeleri buradan takip ettiğini söyledi. 

Darbe girişiminin ertesi günü de 200'ü aşkın vatandaşın geç saatlere kadar büyükelçiliğin önünde nöbet tuttuğunu, bu desteğin üç gün boyunca devam ettiğini belirten Ertaş, şöyle devam etti:

"Türkiye gibi demokratik bir ülkede askeri darbeye yer yok. Bu süreçte siyasi görüşü ne olursa olsun çok sayıda vatandaşımız, ülkemizde olduğu gibi devletine ve demokrasisine sahip çıktı. Vatandaşlarımız tarafından darbe teşebbüsünü kınayan bildiriler yayınlandı, basın toplantıları düzenledi, şehitlerimiz için mevlitler okutuldu. Başta Romanya Müftüsü Murat Yusuf, soydaş milletvekilleri ve birlik başkanları olmak üzere soydaşlarımız da keza ülkemiz ve milletimiz ile dayanışma mesajlarını ilettiler. Çok sayıda vatandaşımız çocuklarını Romanya’daki FETÖ iltisaklı okullardan almak istiyor. Bu konuda da ticaret müşavirliğimizle girişimler yaparak, çocuklar için alternatif okullarla görüşmeler yaptık ve anlaşmalar sağladık."

FETÖ darbe girişiminin Romanya'daki yankıları

Ertaş, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Rumen yetkililerin FETÖ bağlantılı kişi, grup ve kurumlar hakkında yürütülen operasyonlarla yasal tedbirler hakkında süratle bilgilendirildiğini vurguladı.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in ve Başbakanı Dacian Cioloş'un darbe girişimine karşı net duruş ortaya koyarak Türkiye'deki anayasal ve demokratik kurumlara karşı her türlü eylemi kınadıklarını hatırlatan Ertaş, "Olayların hain bir darbe girişimi olduğunu öğrenir öğrenmez Rumen basınına demeçler vererek, yaşananların Türk Silahlı Kuvvetlerinin emir komuta zinciri dışında hareket eden FETÖ mensupları tarafından yapıldığını izah ettik." diye konuştu.

Ertaş, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin bastırılmasının ardından Türkiye karşıtı kampanyalara ağırlık veren FETÖ mensuplarının, Romanya'da basın yayın kuruluşlarını da etki altına almaya uğraştığına, Türkçe ve Rumence internet haber siteleri ve sosyal medya hesapları aracılığıyla propaganda çalışmalarına hız verdiğine dikkati çekti.

Ertaş, örgütün Türkiye'deki soruşturma süreci hakkında yürüttüğü karalama kampanyasına karşı, kendisinin Rumen makamlarla ve basınla görüşerek Türkiye'nin darbe teşebbüsüne ve FETÖ'ye ilişkin görüş ve beklentilerini aktardığını kaydetti.

"Rumen turistleri ülkemize davet ediyoruz"

Romanya'da FETÖ'yle bağlantılı çok sayıda vakıf, dernek ve birliğin faaliyet gösterdiğini, darbe girişiminin ardından FETÖ sempatizanlarının suçluluk psikolojisiyle hareket ettiğini belirten Ertaş, şöyle devam etti:

"OHAL ilanının ardından ülkemizin yabancılar için güvenli bir yer olmadığına dair bir algı yaratılmaya çalışıldı. Bu konuda da süratle harekete geçerek gerekli açıklamalarda bulunduk, hem resmi makamları hem turizm acentelerini bilgilendirdik. OHAL'in vatandaşlarımızın ve yabancı misafirlerimizin günlük yaşantılarını etkilemeyeceğini anlatarak, Rumen turistleri ülkemizdeki tatillerini sürdürmeye davet ettik."