Çocukluk oyuncağı 'topacı' geleceğe aktarıyor

Türkiye'de unutulmaya yüz tutan çocuk oyuncaklarından topaç, Kahramanmaraşlı ustanın ellerinde şekillenerek gelecek kuşaklara aktarılıyor.
Çocukluk oyuncağı 'topacı' geleceğe aktarıyor

Türkiye'de unutulmaya yüz tutan çocuk oyuncaklarından topaç,Kahramanmaraşlı ustanın ellerinde şekillenerek gelecek kuşaklara aktarılıyor.

Yörede "deveme" olarak da bilinen, çevresine ip sarılıp birden yere atılarak ya da kamçıyla vurularak döndürülen ve bir zamanlar çocukların oynadığı topacın yerini günümüzde bilgisayar, tabletteki sanal oyunların almasına üzülen Kahramanmaraşlı 26 yaşındaki Ömer Selaldı, küçük yaşta çırak olarak başladığı topaç yapımını halen Demirciler Çarşısı'ndaki iş yerinde sürdürüyor.

İstanbul'dan Mersin'e, Gaziantep'ten Adana'ya kadar Türkiye'nin birçok ilindeki oyuncakçılara yaptığı topaçları gönderen Selaldı, 15 yıldır sürdürdüğü mesleğinde artık ustalığın getirmiş olduğu rahatlıkla haftada 3 bine yakın topaç üretebiliyor. 

"Çok stres atacak bir oyuncak"

İnternet ve bilişim çağının geleneksel çocuk oyunlarına darbe vurduğunu kaydeden Selaldı, bilgisayar, tablet gibi çocukların oyun amaçlı kullandığı teknolojik araçların yanı sıra geleneksel çocuk oyunlarının da yaşatılması gerektiğine inandığını ifade etti.

Çocukluğunda oynadığı bir oyuncağı yapmanın mutluluğunu yaşadığını dile getiren Selaldı, "Ben küçüklüğümden beri bunun oynanmamasının üzüntüsünü duyuyordum. Şimdiki çocuklar zaman bulursa şayet, akıllarına gelirse bir dönem topaç oynuyorlar. Topaç, aslında bilgisayar ve başka elektronik oyuncaklara göre benim gözümde hem sağlıklı hem doğal hem de çok stres atacak bir oyuncak." diye konuştu.