Çok çalışan ellere dikkat!

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Nörolog Yrd. Doç. Dr. Gökhan Özdemir daha önce tanımlanmamış bir hastalığı ortaya çıkardı. Çalışan el sendromu ismi verilen bu hastalığın nasıl tespit edildiğini ve tedavi sürecinde hangi aşamaya geldiğini anlattı.
Çok çalışan ellere dikkat!

Çalışan El Sendromu şikâyetiyle gelen hastaların ellerinin genelde geceleri ve istirahat halinde ağrı ve uyuşma şikâyetleri olduğunu belirten Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Nörolog Yrd. Doç. Dr. Gökhan Özdemir, hastalar geldiğinde ilk başta tıpta karpal tünel denilen sinir sıkışması olabileceğini düşündüğünü EMG sonucuyla karşılaştırınca bunun daha önce tanımlanmamış bir hastalık çeşidi olduğunu fark ettiğini söyledi.

“HEPSİNİ BİR ARAYA GETİRDİM”

Yrd. Doç. Dr. Gökhan Özdemir hastalığı ilk olarak nasıl bulduğunu şu şekilde aktardı: “devlet hastanesinde çalışırken inşaat isçisi bir hasta ağrı ve uyuşma şikâyetiyle geldi. Genelde bu şikâyetleri sinir sıkışmasından dolayı olduğunu düşünerek EMG çektirmesini istedim. EMG sonuçlarında sinir sıkışması bulgularına rastlamadık ve sonuçların normal sadece ellerdeki duyu sinirlerinde etkilenme olduğunu normal hastalarda karşılaştığımız hastalık çeşidi değildi. O hastayı takibe aldık. Ertesi gün aynı şikâyetlerle başka bir hasta geldi. O da aynı şekilde ellerini ağır işlerde kullanıyordu. Onun da EMG’sini aldık diğer hastayla aynı sonuçlar çıktı. Sinir sıkışması değil de ele giden duyu sinirlerinde zedelenme olduğuna dair EMG bulguları görüldü. Tabi iki tane benzer işlerde çalışan aynı şikâyetlerde bize başvuran iki erkek hasta ve EMG bulguları da benzer. Tabi ki bu da soru işareti oluşturdu. Bu sefer araştırmaya başladım bunu karşılayabilecek hastalık yok. Bu hastalığı takibe aldım. İki üç dört hasta derken 10 hastayı tamamladım. Tamamladıktan sonra bu hastaların kaç yıldır şikâyetleri var? Hangi işlerde çalışıyorlar? Risk faktörleri var mı? EMG bulguları bunların hepsini bir araya getirdim. Ortak özelliklerini sıralayarak, inceleyerek yeni bir hastalık tanımladık. Yazdığım yazı Beş yazar tarafından incelendi. Yazımda düzenlemeler yaparak eleştirilerine cevap verdim. Sonra yeni bir hastalık olarak kabul ettiler.”

8-1-1-040.jpg

HASTALIĞI İFADE ETSİN DİYE “ÇALIŞAN EL”

Hastalığın ismine ilk olarak Türk El Sendromu gibi değişik isimler koymayı düşündüğünü vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Özdemir, son zamanlarda yeni tanımlanan hastalıklarda kişi şahıs yerine hastalığı ifade edecek terimler kullanıldığını görünce kararını değiştirdiğini ifade etti.

“FARKLI METOTLAR DENEYECEĞİZ”

Nöropatik hastalıkla ilgili Konya’da şu an dört hastası olduğunun bilgisini veren Özdemir, “ Hasta bulgularının düzenlemesini yaptık şuanda üç hasta geri dönüş yaptı. Bu hastalarda tedavilerde sonuç alamadık. Muhtemelen tedavi şeklini değiştireceğiz. Farklı metotlar deneyeceğiz. Yani ismini vermeyeyim, şu ilaçta hastalar tedavi edilemedi diye deklare edebiliriz. En son bize başvuran hasta, sayaçları faturalandıran bir genç, genelde bir elinde yoğunluk vardı. Onu daha sık kullanıyordu. Benim gördüğüm kadarıyla ağır işte sürekli kullanması yani ara vermeden, ellerin sürekli o işe maruz kalması lazım” şeklinde konuştu.

KAYNAK: EMİNE TÜTÜN / YENİ HABER